Startpagina Actueel

Koningin Mathilde benadrukt de sleutelvrouw van vrouwen op het platteland in ontwikkelingslanden

Wereldleiders hebben opgeroepen tot een dringende actie om landbouw- en voedselsystemen te transformeren om ze duurzamer en veerkrachtiger te maken. Het seminarie werd georganiseerd door de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Ook onze koningin Mathilde deed een statement.

Leestijd : 1 min

Dringende oproep tot transformatie van landbouw- en voedingssystemen om gezonde voeding voor iedereen te bereiken’, was de titel van een seminarie over voedsel en voeding door wereldleiders. FAO schat dat meer dan 1,5 miljard mensen zich geen gezond dieet kunnen veroorloven dat voldoet aan de vereiste niveaus van essentiële voedingsstoffen en dat 3 miljard mensen zich niet eens het goedkoopste gezonde dieet kunnen veroorloven.

Onze koningin Mathilde benadrukte dat in veel plattelandsgemeenschappen in ontwikkelingslanden vrouwen een sleutelrol spelen bij de productie en verwerking van voedsel en de belangrijkste factoren voor het gezinswelzijn. “Hun rechten op land en financiële middelen blijven echter beperkt en hun voedingsbehoeften worden vaak verwaarloosd.” Ze riep op tot meer aandacht voor het werk van vrouwen, een beter wederzijds respect en een betere taakverdeling om dit onrecht te corrigeren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken