Startpagina Bedrijfsnieuws

Onkruidbestrijding gemakkelijk met pelargonzuur, Proman en Onyx

Dit jaar begon voor Belchim Crop Protection al goed. Het bedrijf mocht immers 30 kaarsen uitblazen. Het werd al snel nog beter met het nieuwe molecule pelargonzuur, dat in verschillende producten als actieve stof zal dienen. Op de proefhoeve werd hier dan ook over uitgeweid, samen met andere producten die hun efficiëntie op de proefveldjes bewezen.

Leestijd : 5 min

Gewasbeschermingsspecialist, zo wordt Belchim Crop Protection al eens genoemd. Terecht, als je de enorme oppervlakte aan proefvelden ziet. Ze werken dan ook continu aan verschillende innovatieve producten en oplossingen voor onder andere onkruiden op het veld, in welk gewas dan ook. Proman in aardappelen en Onyx in maïs werden uitgebreid getest. Belchim lanceerde zelfs tijdens de dag hun nieuwe molecule pelargonzuur, dat zijn nut heeft bewezen in aardappelen als contactherbicide, mosverdelger en loofdodingsmiddel.

Pelargonzuur

Pelargonzuur is het actief be standdeel van Beloukha, een contac therbicide voor gebruik als loofdodingsmiddel in aardappelen. In aardappel wordt 16L/ha aanbevolen. Wat je raakt met dit product zal dus uitdrogen. Belangrijk hierbij is wel dat heel de plant geraakt wordt. Gebruik ervan gebeurt het best bij droog en zonnig weer. Vanaf 15°C is het ideaal. Een minimale bufferzone van 1 m moet met klassieke techniek gerespecteerd worden. Verder is het een middel waarbij het resultaat snel zichtbaar is: na enkele uren ziet men al verdroging.

Het is een natuurlijk middel want het wordt uit koolzaadolie geëxtraheerd. “Dit is vandaag de dag een troef, omdat men steeds mee naar natuurlijk oplossingen op zoek gaat in de gewasbescherming. Het middel wordt zeer snel afgebroken in CO2 en water, wat een unicum is”, licht Jan Vermaelen toe. Het is dan ook een middel dat in aanmerking zou kunnen komen voor de biologische teelt, waar men op dit moment wettelijk enkel thermisch of mechanisch kan behandelen tegen onkruid of loof kan doden.

Belchim werkt ook aan andere producten met pelargonzuur. Zo is Katoun Gold een contactherbicide/mosverdelger voor gebruik op niet verharde permanent onbeteelde terreinen.

Onkruiden zijn één dag na  behandelen met pelargonzuur  volledig weggebrand.
Onkruiden zijn één dag na behandelen met pelargonzuur volledig weggebrand.

Metobromuron, enige ureumverbinding

Veel ureumverbindingen in België zijn hun erkenningen verloren. Nu ook Linuron verdwijnt op 31 augustus van dit jaar en ook Isoproturon niet meer erkend is, is er wel nood aan andere middelen. Metobromuron is daarom een geschikte vervanger , die al zeker erkend is tot 2024.

Proman in het schema in aardappel

Metobromuron, de actieve stof in het selectief herbicide Proman, is de enige ureumverbinding die in aardappelen kan gebruikt worden. Het is nuttig omdat het een brede basiswerking heeft op vele onkruiden en verschillende actieve stoffen in de bestrijding kan versterken. Proman aan 2-2,5L/ha geeft heel goede resultaten in het aardappelveldje naar melganzevoet en kamille toe, zelfs met de droge omstandigheden. Verder werkt het behoorlijk tegen hanepoot en nachtschade. Ook tegen amaranten en papegaaiekruid werkt het goed Proman heeft hier zijn brede werking dus duidelijk bewezen. Combineert men Proman met bijvoorbeeld Defi, is ook raaigras verdwenen, is hanepoot beter bestreden en is er minder nachtschade en melganzevoet.

Ook Centium 36 CS, met actieve stof Clomazon, kan gecombineerdworden met Proman om een betere werking te hebben naar veelknopigen. “Proman moet bekeken worden als een goede basis. Door het combineren van Proman met andere actieve stoffen kan de werking verbreed worden”, besluit Jan Vermaelen. “Een sterke combinatie die we elk jaar naar voor schuiven is Proman met Metric. Hier zijn drie actieve stoffen gecombineerd: metobromuron, clomazon en metribuzin. Samen hebben ze een zeer goede werking naar doornappel toe.”

Belangrijk om te weten is dat bij ruggenteelt meer oppervlakte is voor het kiemen van onkruiden, dus een hogere dosis is aangeraden ten opzichte van het gebruik van herbiciden in vlakke teelten.

Pyraflufen-etyl in Gozai

Gozai is een nieuw contactherbicide in aardappelen om te mengen met de onkruidbestrijding (erkend aan 0,4L/ha) en loofdoder (erkend aan 0,8L/ha). Het product vult het gamma van Belchim mooi aan. “Zelfs in droge omstandigheden laat Gozai dit jaar een perfecte contactwerking zien op melganzevoet en dat in tegenstelling tot het referentiemiddel”.

In aardappel wordt Gozai gecombineerd met Proman en andere herbiciden. Uitstaande melde en melganzevoet zijn dan niet meer te zien. Als loofdodingsmiddel werkt Gozai dan weer sterk op de stengel. Het advies is om Reglone en Gozai samen te gebruiken, of Gozai te gebruiken na het spuiten van Reglone.

Wat tegen Alternaria?

Tegen Alternaria zijn vooral producten met mancozeb bekend, maar ook fluazinam (in product Kunshi) lijkt een nevenwerking te hebben tegen Alternaria. Valis M en Emendo M van Belchim bevatten mancozeb, maar ook valifenalaat die een bladstimulerend effect heeft: ACT’in POWER noemen ze het bij Belchim. Valis M en Emendo m zijn daardoor het perfecte middel om te gebruiken in deze fase van de groei in aardappelen.

Sinds een paar jaar zit ook Narita in het gamma, wat belangrijk zal worden aangezien er een duidelijke resistentie is tegen strobilurines. 50 % van de Alternaria-stalen in België zijn mutant. In Nederland is dat al 73 %. “Een methode is de strobilurines toch nog te gebruiken, maar dan samen met een preventief middel op basis van mancozeb. Narita is een triazole die men best inzet in de tweede helft van de teelt (vanaf juli), als de Alternariadruk in het gewas toeneemt.” Door Narita te gebruiken kan men de opbrengst aanzienlijk verhogen als men last heeft van Alternaria, tot wel gemiddeld 5 ton in de proeven.

Pyridaat

Onyx speelt ook een belangrijke rol op de proefhoeve. “Het is het vloeibare broertje van Lentagran 45 WP, toegelaten in maïs. Meng je dit met een traditioneel systeem, dan merk je dat de onkruidbestrijding efficiënter en sneller werkt. Onyx kan ook voor een groot stuk terbutylazin vervangen.

In potproeven met hanenpoot werd duidelijk dat Onyx een zekere  toegevoegde waarde geeft aan een behandeling met het triketone Temsa.
In potproeven met hanenpoot werd duidelijk dat Onyx een zekere toegevoegde waarde geeft aan een behandeling met het triketone Temsa.

Wat dit jaar in maïs goed te zien was, is dat Onyx de werking van een triketone enorm versterkt zowel in snelheid als in werking. Dit werd ook duidelijk aangetoond in een proef met het schema Zeus en Frontier elite: voegt men Onyx toe bij Zeus, dan is het verschil in onkruid enorm.” In potproeven met hanenpoot en ooievaarsbek werd dan weer duidelijk dat Onyx een zekere toegevoegde waarde geeft aan een behandeling met het triketone Temsa of Callisto. En tot slot: Ook tegen knolcyperus versterkt Onyx de werking.

Aangelegd veld met onkruiden: behandeling met triketone en Onyx.
Aangelegd veld met onkruiden: behandeling met triketone en Onyx.
Aangelegd veld met onkruiden: behandeling met een triketone.
Aangelegd veld met onkruiden: behandeling met een triketone.
Aangelegd veld met onkruiden: onbehandeld.
Aangelegd veld met onkruiden: onbehandeld.

M.V.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken