Startpagina Actueel

Remo-Frit kondigt daling volume en prijs van contractaardappelen 2021 aan

Voor de oogst 2021 kondigt Yvo Deputter van Remo-Frit een daling van minstens 20% van het volume aan contractaardappelen aan. “Velen zijn nog aan het afwachten, maar wij zorgen voor duidelijkheid.” Wat de contractprijs betreft, wordt een daling van minstens 10% vooropgezet. “Ook 2021 wordt geen normaal jaar.”

Leestijd : 2 min

Remo-Frit is vandaag dan ook Belgisch marktleider in vers geschilde aardappelproducten en is voor alle duidelijkheid niet actief in de diepvriesindustrie. Het is voor niemand een verrassing dat een daling van het volume en van de prijs in het vooruitzicht wordt gesteld. Remo-Frit focust zich nu op late aardappelen. “De stocks zitten nog vol, voor onze actviteit (vers) hebben we - ook met de huidige prijzen - geen behoefte aan vroege aardappelen.”

Minder aardappelen in 2021?

“Velen wachten nog af, maar wij willen duidelijkheid scheppen”, zegt Yvo Deputter. Zoals verwacht kondigt Remo-Frit een daling van het volume aan contractaardappelen van 20% aan. Voor de contractprijs zou het gaan om een daling van 10%. “Het hangt natuurlijk af van welke activiteit men precies doet, van de grootte van het bedrijf, van de gedane investeringen... maar we verwachten dat landbouwers met minder aardappelen er volgend jaar nog minder of helemaal geen zullen telen.” Voor grote aardappelbedrijven ligt dat natuurlijk anders.

Uiteraard is de coronapandemie daar een van de oorzaken van. “In een normale periode zou Bintje nu 200 euro per ton gaan, Challenger en Fontane 150 euro per ton, in plaats van de 20 euro per ton nu. Ik heb geen glazen bol om te zien wat de toekomst brengt. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook 2021 nog een uitzonderlijk jaar wordt”, stelt Yvo Deputter.

Contractprijzen gekoppeld aan vrije marktprijzen

Romain Cools, CEO Belgapom.
Romain Cools, CEO Belgapom. - Foto: RM

Dat is ook de mening die Romain Cools, CEO Belgapom, deelt. “Een daling van de contractprijzen (verhoudingsgewijs kan deze wel verschillen - vroege aardappelen, af veld, lange bewaring) is de algemene verwachting in de Europese aardappelsector. De contractprijzen werden vroeger altijd gekoppeld aan de vrije marktprijzen tijdens het seizoen waarin ze gelanceerd werden, dat zal nu niet anders zijn. Maar dat zal voor heel wat telers een verschillende impact hebben: afhankelijk van onder meer eigen grond, pacht, seizoenspacht...”, besluit Romain Cools.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken