Startpagina Actueel

Bieten, grassen en groenbedekkers bij Limagrain

In dit artikel komen de suikerbieten en groenbedekkers aan bod die te bezichtingen waren op het demoveld van Limagrain in Tiegem.

Leestijd : 2 min

In de suikerbieten verzorgde Wannes Dermaut van het marketing en technisch team van Limagrain de toelichting. Allereerst bemerkt hij dat Limagrain met variëteiten van Betaseeds een degelijk merk vertegenwoordigd bij ons. Een volgende bemerking was dat België een areaalsuitbreiding in de suikerbietenteelt kent van zo’n 15 à 16 % wat overeenkomt met het Europese gemiddelde. Een derde punt dat we noteerden was het feit dat er een duidelijke trend is naar meer nematodetolerante rassen, daar dit toch meer zekerheid geeft voor de landbouwer.

Als we naar nematodetolerante suikerkbietrassen kijken, komen we bij Limagrain terecht bij het ras BTS 990. Dit ras overtuigt qua financieel inkomen, suikergehalte en resistentie tegen cercospora. In het nematodensegment werd vorig jaar nog het ras BTS 4860N geïntroduceerd dat een evenwichtiger type is dan het rijkere BTS 990. Een andere nieuwe introductie was BTS 3955 dat een rijk rhizomanieras is en een topper is qua bodembedekking. Dit vergemakkelijkt dan weer de onkruidbestrijding.

Weidemengsels

Walter Vervoort, productmanager voedergewassen en groenbedekkers verzorgde in deze teelten de toelichting. Alvorens stil te staan bij de grasmengsels stond hij stil bij het scheuren van grasland. Zijn advies is om na 4 à 5 jaar te scheuren. “Doen we dit niet kan er verlies aan voederwaarde gaan optreden en komen er teveel slechte grassen”. Scheuren kost zo’n 700 euro/ha volgens Walter, en is, naar zijn zeggen, na anderhalf jaar terug verdiend.

Kunnen we niet scheuren, dan kan doorzaaien een oplossing zijn. De enige voorwaarde is dat het graszaad voldoende vocht heeft, bemerkte Walter fijntjes.

Groenbedekkers

De Greencover groenbedekkers was het laatste item waar Walter Vervoort bij stil stond. Belangrijke opmerking is dat dit gecertificeerde mengels zijn die volledig voldoen aan de EAG-eisen in Vlaanderen en Wallonië. Het Limagrain gamma groenbedekkers is uitgebreid en het lijkt wel dat er voor iedere gebruiker wel een oplossing in zit. Zo zijn er mengsels die een werking hebben tegen het bietencystenaaltjes of nog mengsels die geschikt zijn voor late inzaai of directzaai.

T.D.

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken