Startpagina Actueel

Beperkingen voor het gebruik van kritische antibiotica bij voedselproducerende dieren zijn weer van kracht

De voorwaarden voor het gebruik van de zogenaamde kritische antibiotica in de diergeneeskunde zijn weer van kracht. “We hopen zo de negatieve tendens weer om te keren”, stelt het FAVV.

Leestijd : 1 min

De voorwaarden om kritische antibiotica in de diergeneeskunde te gebruiken, zijn weer van kracht. Concreet gaat het over fluoroquinolones en cefalosporines van de 3de en 4de generatie. Dierenartsen zijn verplicht om vooraleer ze deze kritische antibiotica gebruiken bij voedselproducerende dieren, een staalname uit te voeren. Het doel van zo’n staalname is de ziekteverwekker te isoleren en de gevoeligheid aan antibiotica te testen.

“Het duurde even vooraleer deze verplichting rond kritische antibiotica in de diergeneeskunde weer van kracht werd door de onvoorziene gezondheidscrisis en de vertraagde regeringsvorming”, stelt Hélène Bonte van het FAVV. “Het gevolg is hiervan ook duidelijk te zien in de betreurenswaardige negatieve tendens die opvalt voor het gebruik van kritische antibiotica bij voedselproducerende dieren.”

Gebruik fluoroquinoles weer duidelijk gestegen

Vooral het gebruik van fluoroquinoles is het laatste jaar weer duidelijk gestegen, wat het behalen van de reductiedoelstellingen voor 2020 in het gedrang brengt. “Met deze maatregel zal elke betrokken partij weer duidelijk zijn plicht moeten vervullen, wat hopelijk het tij zal doen keren.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken