Startpagina Paarden

Fokkerij van de Babelbeek kiest voor trekpaarden

Gert Van Eester (48) heeft in Lier een bloemen- en plantenkwekerij. In zijn vrije tijd bekommert hij zich om zijn 3 trekpaarden, 3 merries waarmee hij elk jaar een veulen tracht te fokken. Over zijn nog vrij jonge fokkerij hadden we een gesprek.

Leestijd : 3 min

Vanwaar de liefde voor trekpaarden?

Gert Van Eester: “Van in mijn kindertijd had ik bewondering voor het trekpaard. Toen zag ik nog enkele landbouwers die landbouwwerk deden met een trekpaard. Later verdwenen ze uit het lokale straatbeeld. Toen dacht ik: als ik voldoende weiland heb, ga ik ervoor en schaf er mij één aan. In 2012 was de kogel door de kerk en kocht ik mijn eerste merrie: de bruine jaarling Isaura van de Zaaidijk, en wat later de 2-jarige zwarte Hanne van ‘t Nouwenhof.”

Hoeveel paarden heb je nu?

Momenteel heb ik 4 paarden: 3 merries en één hengstveulen. De 10-jarige Isaura van de Zaaidijk (Zeus d’ Elewijt en Olivia van de Zaaidijk), is afkomstig uit Zeeland (Nl) en enorm zachtaardig en attent. De zwarte Hanne (Xeron van het Hermeshof - Tascha van ‘t Rozenhof) is een madam met karakter (baas zijn of niet meedoen). Zijn derde merrie is de 5-jarige Lies van de Babelbeek, dochter van Matteo van ‘t Rietenhof. Ze heeft de manieren van haar moeder: rustig en volgzaam met een hoge aaibaarheidsfactor. Naast de 3 merries is er één veulen uit 2020, Flor van de Babelbeek (Hero van Terlo - Lies van de Babelbeek).”

Je fokt zelf ook paarden?

Mijn eerste veulens heb ik gefokt in 2015. De eerste 3 jaar was dat met Matteo en met goede resultaten. Nadien ben ik overgeschakeld naar diens zoon Jim van ‘t Roetaart, gefokt bij een topfokker uit de buurt, Louis Fierens. Dit jaar had ik 3 hengstveulens met de kleur van de moeders: zwart, bruin en bruinschimmel. Voor 2021 heb ik op aanraden 2 merries laten dekken door Thynes van ‘t Hengelhof, een 9-jarige zwarte hengst, en mijn bruine merrie door Jim van ‘t Roetaart.

Wat doe je met je paarden?

Eigenlijk niet zoveel. Ik heb een bloemisterij die veel tijd en energie vraagt. Ik fok met mijn 3 merries. Als ik tijd heb, rijd ik op zondag met enkel- of dubbelspan voor de koets of een Mechelse wagen. Dat is voor mij pas ontstressen en ook voor de wandelaars die we tegenkomen. Ze nemen snel een foto en rijden graag een eindje mee.

Doe je ook mee aan prijskampen?

Prijskampen zijn voor mij niet weggelegd. Daarvoor heb ik geen tijd: ik heb een kwekerij van perk- en balkonplanten en dat is meer dan een fulltime job. Ik zou niet weten wanneer ik een dag vrij kan maken om naar een jaarmarkt te gaan. Tijdens een prijskamp wordt het paard gekeurd, maar er moet ook de juiste klak (pet) naast lopen of staan als je begrijpt wat ik bedoel.

Waar haal je de meeste voldoening uit?

De meeste voldoening ervaar ik als in het voorjaar een veulen aan de voet loopt van een merrie. En ook wanneer kinderen ze bewonderen en er speciaal langs wandelen of fietsen om een foto te maken. Dat geeft aan dat het trekpaard menig hart kan veroveren, zeker in coronatijd.

Ik heb ook weinig problemen om mijn paarden te verkopen. Ik vind dat het al bij al wel meevalt. Het is een hobby en geld opbrengen doet het niet.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken