Startpagina Akkerbouw

Bufferzones langs een waterloop moeten gerespecteerd worden

Al wie één of meerdere percelen aan het water heeft, zou het ondertussen moeten weten: de kwaliteit van het water moet worden behouden of verbeterd. Daarom moet de landbouwer verschillende afstandsregels in acht nemen bij bemesting, gewasbescherming en het telen van gewassen. Hij moet dus rekening houden met bufferzones, maar in de praktijk is dat nog niet overal het geval. De bufferstroken zijn echter geen verloren ruimte: de landbouwer kan ze inzetten voor andere doeleinden, die zowel positief uitdraaien voor de natuur als voor hem.

Om beken, rivieren of andere waterlichamen te beschermen van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting dat afspoelt van het land, werden verschillende afstandsmaatregelen ingevoerd. Ten opzichte van het water moet de landbouwer een bepaalde afstand respecteren waar hij geen gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken, niet mag bemesten of zelfs geen teelt mag zetten.

Die regelgeving is al jaren geleden ingevoerd, en is doorheen de jaren stilaan aangepast. Inagro-voorlichter agromilieu Ruben Mistiaen: “We...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken