Startpagina Actueel

ABS lanceert campagne tegen ontbossing Amazonewoud: koop lokaal!

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) lanceert een unieke campagne tegen de ontbossing van het Amazonewoud en roept op om lokaal te kopen.

Leestijd : 2 min

Landbouw en voornamelijk de vlees- en zuivelsector worden te vaak nog ten onrechte geviseerd in de klimaatopwarming en de ontbossing van het Amazonewoud”, stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. De boodschap is eenvoudig: wil je de ontbossing van het Amazonewoud stoppen, dan volstaat het om lokale producten te kopen.

Belgische vleessector beschermt het Amazonewoud

“Je hoeft er zelfs geen vlees of zuivel voor te laten. Meer nog: de Belgische vleessector doet er al decennia alles aan om het Amazonewoud te beschermen.” In de campagne wordt het verhaal van Wouter, een veehouder uit de Vlaamse Ardennen, verteld. Hij vertelt hoe dat wordt gedaan en welke garanties je als consument kunt verwachten. “De campagne loopt via de sociale media en wordt heel positief onthaald.”

“Die garanties bieden we in de 1ste plaats door onze dieren voornamelijk voer van eigen akker te geven. Een rund eet in ons land 80 à 85% sojavrij ruwvoeder. Dit rantsoen wordt aangevuld met mengvoeders die onder andere sojaschroot bevatten, een restproduct van de productie en de verwerking van sojaproducten voor menselijke productie. Op deze manier dragen onze veehouders bij aan de circulaire economie.”

“In België verbinden we ons er al decennia toe om geen soja te kopen van sojahandelaren die samenwerken met boeren die het Amazonewoud kappen, slavenarbeid gebruiken of gronden van de inheemse bevolking bedreigen.” Er wordt ook verder geïnvesteerd in lokale, biologische en duurzame sojateelt, het hergebruik van sojaproducten en het gebruik van bij- en restproducten.

Verspreide informatie bevat vaak veel fouten

“Het is belangrijk dat iedereen weet dat de Belgische landbouw en veehouderij actief meedenkt aan hoe we prangende problemen de wereld kunnen uit helpen”, gaat ABS-voorzitter Hendrik Vandamme verder. “Er wordt te vaak informatie verspreid over onze lokaal geproduceerde voeding die helaas veel fouten bevat. Daarom dat we nu zelf de stap nemen de consument te informeren over wat we allemaal samen kunnen doen om het Amazonewoud te redden... en dat doe je gewoon door lokaal te kopen.”

Een filmpje vind je hier.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken