Startpagina Akkerbouw

Verkeerde toepassing(sapparatuur) aan basis van loodsbranden

In Duitsland besloot de overheid het gebruik van de kiemremmers Argos en 1,4Sight aan banden te leggen nadat 2 aardappelloodsen vuur vatten.

Leestijd : 2 min

De kiemremmers Argos en 1,4Sight dienen volgens een procedure met heet vernevelapparatuur (ook wel fogapparaat genoemd) te worden toegediend in de aardappelbewaarloods. Net daar liep het mis, het gevolg was het vuur vatten van aardappelbewaarloodsen.

De Duitse overheid reageerde heel paniekerig door een verbod in te stellen op het gebruik van de middelen, niet op het middel zelf.

Over wat precies aan de oorzaak van de branden lag, is nog onduidelijkheid, maar alles wijst in de richting van de toepassingsapparatuur en de gebruikte werkwijze.

Navraag bij BASF, de producent van 1,4Sight, en UPL, de producent van Argos, geeft aan dat zij wel degelijk weten welke apparatuur moet ingezet worden en wat de correcte procedure is. UPL heeft er trouwens altijd op gehamerd om Argos toe te passen met apparatuur die de toepassingstemperatuur van 190°C perfect kan beheersen. Deze machines zijn op de markt. Het is zeker opletten geblazen bij ‘oudere’ en slecht onderhouden apparaten.

Bij BASF wijzen ze op de noodzaak tot een opleiding om goed met het vernevelapparaat om te gaan en voegen ze eraan toe om de apparatuur regelmatig te reinigen. Zo kan het dat in de voormiddag product A wordt toegediend en in de namiddag op een andere locatie, product B. Als er dan nog restanten van product A aanwezig zijn en product B moet op een hogere temperatuur toegepast worden, kunnen restanten wel eens gaan branden. De kwaliteit van het fogapparaat is cruciaal voor hen. Best is dit ook voorzien van een veiligheidsklep die sluit als er een vlam optreedt.

Beide firma’s wijzen er tot slot op dat de middelen moeten worden toegediend zoals vermeld op het productetiket. “De nieuwe middelen vragen een andere benadering dan het ondertussen verboden CIPC waar iedereen mee vertrouwd was”, klinkt het nog.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken