7 nieuwe hoeveproducten in netwerk 100% West-Vlaams

Korte Keten

Het netwerk 100 % West-Vlaams is uitgebreid met 7 nieuwe hoeveproducten: van varkens- en rundvlees over groeten en fruit en zuivel. Inagro plaatst met haar partners lokale producten in de kustprovincie op de kaart.

Het project Brussel Lust bracht vraag en aanbod in kaart en legde contact met 300 landbouwbedrijven in de Rand. Meer dan 1/3 hiervan toont al interesse of zette zelfs verdere stappen.

Hup HUB Brussel wordt distributieplatform voor producten van landbouwers uit de Groene Rand

Korte Keten

Brussel is een belangrijke nieuwe afzetmarkt voor land- en tuinbouwers die hun producten zelf willen verkopen. Zeker nu de belangstelling voor lokale voeding piekt. Voortbouwend op het succes van Brussel Lust wordt het distributieplatform Hup HUB Brussel gelanceerd.

De ijsboerderij ’t Moereveld van Bjorn en Cindy Moyaert in Torhout is een van de bedrijven waar melkvee en hoeveverkoop hand in hand gaan.

De ‘Korte Keten’: veel kansen en uitdagingen, maar ook grenzen en belemmeringen

Actueel

In coronatijd kent de verkoop via de ‘korte keten’ een sterke groei. Maar hoe moet het nu post-corona verder? In de commissie Landbouw in het Vlaams parlement schetste Ann Detelder, voorzitter van het Steunpunt Korte Keten, haar inzichten. Er zijn veel kansen en uitdagingen, maar ook belemmeringen en grenzen.

Op de websites ‘Lekker van bij Ons’ en ‘Recht van bij de Boer’ bundelt VLAM dan weer de voedingsspeciaalzaken.  De verkooppunten die zich hiervoor bij VLAM registreerden, worden onrechtstreeks geïntegreerd in de zoekfunctie van koopinjebuurt.be.

Koopinjebuurt.be bundelt alle initiatieven van winkelen dichtbij in de korte keten

Actueel

In april surften wekelijks ruim 12.000 burgers naar de website www.koopinjebuurt.be. Dat is een online platform waar men als consument lokale handelaars op terug kan vinden. De website heeft ook een zoekfunctie voor handelszaken en aanbieders van streek- en hoeveproducten in de buurt.

Op 5 jaar tijd werd 300.000 euro Vlaamse steun verleend aan hoeveautomaten.

Slechts enkele Vlaamse gemeenten belasten ‘automatische verdelers’, zoals hoeveautomaten

Actueel

De verkoop via de korte keten kent ongekende pieken. En dat is goed nieuws. Zeker omdat de voorbije jaren het aantal aanvragen voor Vlaamse steun aan bijvoorbeeld hoeveautomaten in een dalende lijn zat. Een lokale belasting op ‘automatische verdelers’ zou ontmoedigend werken. Maar is dat wel zo?

Klantenbeleving centraal in nieuwe inspiratiegids voor hoevewinkels

Covid 19

#rechtvanbijdeboer #lekkervanbijons #ikkooplokaal #...: meer mensen tonen door de coronacrisis grotere interesse in de korte keten. De hoevewinkel is maar een van de lokale verkooppunten. Maar wat zijn de wensen en behoeften van die consument, vroeg men zich bij Inagro en Vives af. Antwoorden werden gebundeld in een inspiratiegids voor hoevewinkels.

Banner van de Week van de Korte Keten

Coronacrisis dwingt ook de Week van de Korte Keten tot afgelasting

Covid 19

Het is wat dubbel maar begrijpelijk: door de coronacrisis piekt de verkoop via de korte keten maar... de Week van de Korte Keten zelf moet dan weer worden afgelast. Er wordt via digitale weg verder promotie gevoerd, onder andere via de website en de Facebookpagina.

Wouter Saelens en moeder Lydie bij de aardappel-, brood- en diepvriesvleesautomaat.

Automatenverkoop en hoeveverkoop voor behoud klantencontact

Akkerbouw

Aan de Karrestraat 12 in Herent, op minder dan 10 minuten van de Leuvense stadsring, staat een aardappel- en diepvriesvleesautomaat net voor het gemengd bedrijf ‘Ten Halve’ van de familie Saelens. De automatenverkoop wordt gecombineerd met één vast moment in de week voor hoeveverkoop zodat het contact met de klant behouden blijft.

Kristien Van Essche is de drijvende kracht achter de 2 fruitautomaten van akkerbouw- en fruitteeltbedrijf ‘t Hoogveld.

De meest veilige appel vind je in onze automaat

Economie

Op fruitbedrijf ‘t Hoogveld in Bertem hebben Eddy en Kristien reeds 12 jaar geleden gekozen voor een fruitautomaat om in te spelen op de thuisverkoop. Kristien Van Essche geeft aan dat we nu in deze automaat de meest veilige appel vinden: geplukt en verpakt met plukhandschoenen aan.

Laurence Claerhout van Linked Farm.

Laurence Claerhout (Linked Farm) : ‘Korte keten wordt te weinig gezien als volwaardig verdienmodel’

Covid 19

Aardbeien uit de automaat en aardappelen uit de hoevewinkel: de wereld van de korte keten is zo divers én uitdagend. Na het afbouwen van de coronamaatregelen kunnen we ongetwijfeld weer genieten van een zelfgedraaid ijsje op het terras van een melkveebedrijf. In de totale distributie van verse voeding is het aandeel van de korte keten echter nog eerder beperkt. Dat wil Laurence Claerhout van Linked Farm in Asse veranderen.

Piet en Elien verkopen in Het Elsthof in Tielt meerdere producten in hun hoevewinkel.

De coronacrisis geeft verkoop via korte keten de grote ‘boost’ die er voorbije jaren niet was

Covid 19

Voor de derde keer zouden de provincies, de VLAM, Vlaanderen en het Steunpunt Korte Keten van zaterdag 6 juni tot en met zondag 14 juni de Week van de Korte Keten organiseren. Of die ook effectief doorgaat, is door de coronacrisis nog onduidelijk. De coronacrisis geeft de verkoop via de korte keten wel een grote boost, die er de voorbije jaren beduidend minder was. Dat blijkt uit een eerder VLAM-rapport.

Geert Dumortier verzorgt de verkoop van hoeveproducten via de automaten van  ‘Boeries fresh shop’.

Automaten om service te blijven verlenen

Economie

In Heverlee, nabij grootstad Leuven, vinden we langsheen de Naamsesteenweg het melkveebedrijf van de gebroeders Dumortier. Sinds afgelopen najaar staan hier in een gezellige blokhut enkele automaten geïnstalleerd met hoeveproducten. Verse melk is het voornaamste product, maar ook fruit, aardappelen, eieren, brood, ... , worden aangeboden.