Startpagina Actueel

Britse schapenboeren trekken aan alarmbel nu no-dealbrexit dichterbij komt

De Britse schapenboeren trekken aan de alarmbel nu een no-dealbrexit steeds dichterbij komt. Indien de EU en het Verenigd Koninkrijk geen handelsakkoord afsluiten, dan worden er vanaf 1 januari import- en exportheffingen ingevoerd.

Leestijd : 1 min

Als onze producten daar van de ene op de andere dag aan worden onderworpen, dan moet men geen genie zijn om te weten dat dat zware gevolgen heeft voor veel mensen", aldus de voorzitter van de National Sheep Association in het noorden van Engeland, Thomas Carrick, aan het Britse persagentschap Press Association.

Lamsvlees

Voor lamsvlees zouden taksen van 50 procent gelden, die de prijzen in het buitenland zouden doen stijgen. Meer dan een derde van het Britse lamsvlees wordt volgens de sectorvereniging naar het buitenland geëxporteerd, waarvan 96 procent naar de Europese Unie. Carrick zelf heeft een boerderij met 2.000 schapen, en in geval van een no-dealbrexit zou de waarde van zijn bedrijf met een derde kunnen afnemen, zegt hij.

Hetzelfde geldt voor veel andere familiebedrijven in de regio. "Alles hangt af van wat er de komende weken gebeurt rond de brexit." Londen en Brussel overleggen nog steeds over een handelsakkoord, hoewel de eerste vooropgestelde deadline verstreken is. De Britse premier Boris Johnson roept bedrijven al maanden op om zich voor te bereiden op een harde brexit.

Belga

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken