Startpagina Veeteelt

Neospora blijft belangrijke boosdoener

Het laatste halfjaar onderzocht DGZ binnen het abortusprotocol stalen van 2.000 rundveebedrijven en 90 bedrijven met kleine herkauwers. Bij runderen in Vlaanderen blijft Neospora een belangrijke oorzaak van infectieuze abortus. Het abortusprotocol bracht ook verschillende besmettingen met het Schmallenbergvirus aan het licht.

Het abortusprotocol voorziet – naast de officiële en verplichte onderzoeken op brucellose – het opsporen van de meest gangbare infectieuze oorzaken van abortus. Het hoger aantal bedrijven met kleine herkauwers dat de laatste zes maanden (november 2016 – april 2017) een beroep deed op het abortusprotocol – vergelijk met 50 bedrijven in heel het jaar 2016 - is vermoedelijk een gevolg van de besmettingen met Schmallenberg eind 2016 en begin 2017 in combinatie met de aanhoudende dreiging van blauwtong vanuit Frankrijk....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken