Startpagina Actueel

Landbouwer krijgt geldboete voor arbeidsongeval met spruitenoogstmachine

Een 53-jarige landbouwer uit Wijtschate is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4.800 euro, waarvan de helft met uitstel, voor een ernstig arbeidsongeval. Een seizoensarbeider kwam met zijn hand in een onveilige spruitenoogstmachine terecht. Het arbeidsauditoraat had acht maanden gevangenisstraf met uitstel en 8.000 euro boete gevorderd.

Leestijd : 2 min

De feiten speelden zich op 12 december 2019 af op een landbouwbedrijf in Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland. Een Burkinese seizoensarbeider zat op een machine om spruiten te oogsten. Toen een struik de verkeerde richting uitviel, probeerde het slachtoffer de struik nog op te rapen. Op dat moment werd zijn mouw gegrepen door het snijdende bewegende gedeelte van de machine. De gevolgen voor de seizoensarbeider zijn aanzienlijk.

Meerdere welzijnsinbreuken

Bij het ongeval werden de zenuwen en de pezen van zijn hand ernstig geraakt. Over zijn volledige rechterhand had hij ook een open wonde. Het slachtoffer is nog altijd niet weer aan de slag, maar neemt de landbouwer niets kwalijk. Ondertussen werkt zijn broer zelfs voor het bedrijf.

Het onderzoek bracht meerdere welzijnsinbreuken aan het licht. Zo was er geen sprake van een risicoanalyse of van schriftelijke veiligheidsinstructies. "Bovendien was de machine zelf onveilig, want de snijdende delen waren niet afgeschermd", aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Niet op de hoogte van voorschriften

De verdediging pleitte dat de beklaagde eigenlijk niet op de hoogte was van de strikte veiligheidsvoorschriften voor dergelijke machines. De landbouwer was ontgoocheld dat het uitzendkantoor en het sociaal secretariaat hem daar niet op gewezen hadden. Ondertussen heeft de man wel heel wat zaken in orde gebracht. "Het idee dat ze niet in orde waren, weegt echt op die mensen", aldus meester Sara Torrekens, die opschorting van straf vroeg.

Belga

Lees ook in Actueel

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken