Landbouwer krijgt geldboete voor arbeidsongeval met spruitenoogstmachine

De medewerker raakte op een spruitkolenveld gewond.
De medewerker raakte op een spruitkolenveld gewond. - Foto: LBL

De feiten speelden zich op 12 december 2019 af op een landbouwbedrijf in Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland. Een Burkinese seizoensarbeider zat op een machine om spruiten te oogsten. Toen een struik de verkeerde richting uitviel, probeerde het slachtoffer de struik nog op te rapen. Op dat moment werd zijn mouw gegrepen door het snijdende bewegende gedeelte van de machine. De gevolgen voor de seizoensarbeider zijn aanzienlijk.

Meerdere welzijnsinbreuken

Bij het ongeval werden de zenuwen en de pezen van zijn hand ernstig geraakt. Over zijn volledige rechterhand had hij ook een open wonde. Het slachtoffer is nog altijd niet weer aan de slag, maar neemt de landbouwer niets kwalijk. Ondertussen werkt zijn broer zelfs voor het bedrijf.

Het onderzoek bracht meerdere welzijnsinbreuken aan het licht. Zo was er geen sprake van een risicoanalyse of van schriftelijke veiligheidsinstructies. "Bovendien was de machine zelf onveilig, want de snijdende delen waren niet afgeschermd", aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Niet op de hoogte van voorschriften

De verdediging pleitte dat de beklaagde eigenlijk niet op de hoogte was van de strikte veiligheidsvoorschriften voor dergelijke machines. De landbouwer was ontgoocheld dat het uitzendkantoor en het sociaal secretariaat hem daar niet op gewezen hadden. Ondertussen heeft de man wel heel wat zaken in orde gebracht. "Het idee dat ze niet in orde waren, weegt echt op die mensen", aldus meester Sara Torrekens, die opschorting van straf vroeg.

Belga

Meest recent

Meest recent