Landbouwicoon Helmut Claas overleden

Helmut Claas is op 94-jarige leeftijd overleden.
Helmut Claas is op 94-jarige leeftijd overleden. - Foto: Claas

Zijn dood raakt niet alleen de familie maar ook de meer dan 11.000 medewerkers wereldwijd.

Helmut Claas is in 1926 geboren in het Duitse Harsewinkel, zijn ouders hadden er een kleine landbouwmachinefabriek met zo’n 100 medewerkers. Na zijn schooltijd volgde hij een bijkomende mechanicaopleiding. Ervaring werd vervolgens nog opgedaan in metaalbewerkingsbedrijven. Na een bijkomende landbouwvorming in Parijs, nam hij het beheer over van een Claas dealer in Frankrijk. Ondertussen uitgegroeid tot Claas France SAS. In 1958 keerde hij terug naar het familiebedrijf in Harsewinkel om zijn ouders te vervoegen en legde hij zich vooral toe op de engineering.

In 1962 werd hij Managing Director van de firma. In 1996 onderging deze een herstructurering en werd hij voorzitter van de raad van bestuur en van de aandeelhoudersvereniging.

Zijn focus lag op productontwikkeling en massaproductie om de machines zo economisch mogelijk te produceren. Naast diverse Europese fabrieken, bouwde hij er ook in Rusland, de Verenigde Staten en China. In 2003 nam hij nog een belangrijke beslissing met de overname van de tractorenproductie van Renault Agriculture in Frankrijk.

Meerdere internationale universiteiten gaven Helmut Claas een eredoctoraat, ook talrijke persoonlijke awards mocht hij ontvangen. Naast machinebouwer, was hij ook landbouwer. Zo had hij een boerderij in Groot-Britannië waar hij vaak met zijn echtgenote verbleef en het heerlijk vond om contacten met naburige landbouwers te onderhouden.

Helmut’s dochter, Cathrina Claas-Mühlhäuser, heeft het beheer over de Claas Group reeds overgenomen. Samen met de directie wordt de onderneming verder gezet zoals Helmut Claas het gewild zou hebben.

TD

Meest recent

Meest recent