Van bemester- naar Giant wielladerproductie bij Tobroco

Het constructiewerk van Toine Brock 25 jaar terug, ging van de bemesterprodcutie tot de fabricage van de Giant wiellader.
Het constructiewerk van Toine Brock 25 jaar terug, ging van de bemesterprodcutie tot de fabricage van de Giant wiellader. - Foto: Tobroco

Het begon in 1996 met de oprichting van Tobroco, wat staat voor Toine Brock Constructie. Onder deze naam werden bemesters ontwikkeld en gebouwd. Deze werden goed ontvangen en door de jaren heen ook geëxporteerd naar andere Europese landen. Tot begin 2001 de veeziekte mond-en-klauwzeer uitbrak en de productie volledig stil kwam te liggen.

Van bemesters naar wielladers

Door zijn agrarische achtergrond wist Toine toen al dat de bedrijven in zijn omgeving een multifunctionele werktuigdrager goed konden gebruiken om het werk te verlichten en efficiënter uit te voeren. Het idee voor de Giant wiellader was geboren.

Grote Mier

De naam Giant werd met een reden gekozen. Het is namelijk de afkorting van Gigantic Ant (Grote Mier). Een verwijzing naar de ijverige diertjes die wel 50 keer hun eigen gewicht kunnen tillen. Een eigenschap die terug komt bij de machines omdat ze veel kunnen tillen ten opzichte van hun eigen gewicht.

Snelle groei

In 2014 bouwde Tobroco-Giant de 10.000ste machine. Een mijlpaal waar het bedrijf 13 jaar voor nodig had. De volgende 10.000 machines hadden minder tijd nodig want eind 2018 stond de teller reeds op 20.000 en vorig jaar werd de 25.000ste machine geproduceerd. Deze mijlpalen hebben alles te maken met de snelle groei in het buitenland. Het aantal landen waar machines verkocht worden is opgelopen tot 61.

Oisterwijk (NL) als uitvalsbasis

In 2003 bleken de mogelijkheden op de moederlocatie in het Nederlandse Haaren niet toereikend en werd er een pand gekocht op het industrieterrein van Oisterwijk om verder te kunnen groeien. De groei kwam tot stand doordat het portfolio aan machines verder werd uitgebreid met verschillende type wielladers maar tevens de introductie van de eerste telescooplader. Zo bestond het aanbod modellen in 2005 reeds uit 20 stuks.

Om de groei bij te kunnen houden en te kunnen voldoen aan de vraag naar machines werd er in 2009 begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek met twee verdiepingen en oppervlakte van 20.000 m2.

Tot 2013 werd veel las- en constructiewerk uitbesteed aan diverse leveranciers in binnen- en buitenland. Voor meer efficiëntie en om de kwaliteit te waarborgen is in dat jaar besloten om alles in eigen beheer te gaan doen in een nieuwe fabriek in Hongarije. Daar vervaardigden 40 medewerkers de aanbouwdelen en frames, waarna ze op transport naar Oisterwijk gingen.

Verdubbeling van bedrijfsoppervlakte

Met een doelstelling van 9.500 machines in 2025 is extra bedrijfsruimte noodzakelijk om de productie te kunnen verhogen en de essentiële kwaliteit te behouden. Daarom heeft Tobroco-Giant vanaf 2018 reeds 18 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiefaciliteit, een hoogbouwmagazijn en aanleg van nieuwe productielijnen. In september werd het nieuwe magazijn in gebruik genomen en begin 2021 wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwste productielijnen. De productiefaciliteit werd met 8.000 m2 vergroot en dit brengt het totaal op 30.000 m2.

De recente uitbreiding is niet voldoende om ook de komende jaren door te kunnen groeien. Daarom wordt de komende jaren de bedrijfsoppervlakte verdubbelt. Begin 2021 wordt gestart met de bouw van een nieuwe hal. Deze wordt 6.000 m2 groot en hier gaat de assemblage van frames plaatsvinden. Daarnaast is er op het dak ruimte om auto’s te parkeren. Verder lig er een plan klaar voor de bouw van een nieuwe opslaghal van 2.500 m2 voor 2022.”

Tegelijkertijd wordt in 2021 een multifunctioneel gebouw geopend wat dienst gaat doen als showroom en experience centre, maar tevens voor de bouw van specials, ontwikkeling van nieuwe machines en trainingslocatie. Hiervoor is in 2020 een terrein van 25.000 m2 aangekocht. Na een grondige verbouwing kunnen klanten hier vanaf eind 2021 hun nieuwe machines testen, maar daarnaast kunnen dealers hier diverse trainingen volgen. Wanneer klanten speciale wensen hebben als het gaat om machine opties of aanbouwdelen dan worden deze in de toekomst hier gebouwd. Op deze manier blijft het mogelijk om maatwerk te leveren voor klanten die specifieke wensen hebben voor een machine of aanbouwdeel.

Ook uitbreiding in Hongarije

Niet alleen in Nederland, maar ook in Hongarije wordt er de komende jaren hard gewerkt aan uitbreiding. Op tien kilometer van de huidige fabriek is namelijk een terrein van 18.000 m2 gekocht in Füzesabony. Hier wordt in 2022 een nieuwe bedrijfshal met kantoren opgeleverd van 8.000 m2. De overige ruimte maakt het mogelijk om in de toekomst verder uit te breiden als het nodig is.

Deze uitbreidingen zijn goed voor de werkgelegenheid in zowel Nederland als Hongarije. In Oisterwijk is Tobroco-Giant uitgegroeid tot de grootste werkgever met 320 medewerkers uit 15 verschillende landen. Verwachting is dat het aantal groeit naar 420 medewerkers aan het einde van het jaar. In Hongarije werd in 2013 gestart met 40 medewerkers en ook dit aantal is door de jaren heen gegroeid. Op dit moment zijn hier dagelijks 100 medewerkers aan de slag.

Meest recent

Meest recent