Startpagina Akkerbouw

Wageningse studie over biologisch afbreekbare folie irrelevant voor België

Recent onderzoek aan de universiteit Wageningen (NL) toont aan dat niet alleen landbouwplastic een negatief effect heeft op de bodem, maar ook biologisch afbreekbare folie niet zo onschadelijk is als gedacht. In de communicatie werd niet vermeld dat de veronderstelling is dat biologisch afbreekbaar plastic niet afbreekt en in hoge percentages in de bodem aanwezig is. Echter, biologisch afbreekbare folie die in België wordt verkocht is wel degelijk biologisch afbreekbaar in de bodem en heeft het certificaat OK Soil. De uitgangspunten van de studie zijn dus irrelevant voor de hedendaagse landbouwpraktijken en bijhorende afbreekbare folies.

In haar thesis vergeleek PhD student Yueling Qi de effecten van macro en micro plastic residu van polyethyleen en biodegradeerbaar plastic mulch film. Zo keek ze naar de ontwikkeling van de planten, de micro-organismen rond de wortels (de rhizosfeer), de fysicochemische eigenschappen van de bodem en de bodemfuncties.

Bij de potproeven werd de ontwikkeling van tarwe vergeleken op potgrond met 1% plastic toegevoegd. De toevoeging van 1% is gebaseerd op metingen in China waar de hoeveelheid plastic in...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken