Europese voedselexperts geven groen licht voor voedingsproducten met meelwormen

Er zijn inmiddels 15 aanvragen voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten ingediend.
Er zijn inmiddels 15 aanvragen voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten ingediend. - Foto: LBL

Liggen er binnenkort volop koekjes, smoothies of pasta op basis van meelwormen in de winkelrekken? Volgens de evaluatie van het EFSA vormt het verorberen van deze insecten alvast geen probleem voor de menselijke gezondheid indien bepaalde productievoorwaarden worden gerespecteerd.

Belangrijke stap in het vergunningsproces

Het agentschap waarschuwt wel dat mensen met bepaalde allergieën de insecten misschien beter niet eten. Meelwormen zijn larven van de meeltor. Ze zijn bijzonder rijk aan vetten, vezels en proteïnen, hoewel de wetenschappers van het EFSA wel beklemtonen dat het proteïnegehalte mogelijk wordt overschat.

De wetenschappers van het EFSA maakten de evaluatie na een verzoek van de Europese Commissie, die een aanvraag van een Frans bedrijf voor een Europese markttoelating had ontvangen. Dat gebeurt op basis van een nieuw wetgevend kader dat sinds 2018 van kracht is en de goedkeuring van zogenaamde novel foods regelt. De beoordeling door EFSA vormt een belangrijke stap in het vergunningsproces.

Het laatste woord is voor de Commissie en de lidstaten. In andere werelddelen staan insecten al langer op het menu, maar een doorbraak op de Europese markt is om culturele en regelgevende redenen vooralsnog uitgebleven. Pleitbezorgers betogen nochtans dat eetbare insecten heel voedzaam zijn en dat de consumptie ervan de ecologische voetafdruk van de voedselproductie verkleint en de bevoorradingszekerheid versterkt.

15 aanvragen voor markttoelatingen

“Er zijn cognitieve redenen die voortvloeien uit onze sociale en culturele ervaringen, de zogenaamde 'bah'-factor, die maken dat het eten van insecten voor vele Europeanen een weerzinwekkende gedachte is, maar dergelijke houdingen kunnen veranderen met de tijd en blootstelling”, stelt onderzoeker Giovanni Sogari van de universiteit van Parma in de mededeling van het EFSA.

Er is alleszins belangstelling om meer voedingsproducten op basis van insecten op grote schaal naar de winkelrekken te brengen. Er zijn inmiddels 15 aanvragen voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten ingediend. Vier van die aanvragen, onder meer voor krekels en sprinkhanen, doorlopen bij het EFSA momenteel de laatste fases van het evaluatieproces.

Belga

Meest recent

Meest recent