uitdaging”
Het is een feit dat ons land balanceert op de rand van de meeste noordelijke grens waar wijn kan worden geproduceerd. “De gemiddelde opbrengsten zijn met 30 tot 50 hectoliter per ha relatief laag”, stelt Jan Leytens, agro-economist bij KBC. “De meerderheid van de wijndomeinen is erg klein en de productie dekt nog geen 1 % van de Belgische wijnconsumptie.”
De klimaatopwarming is positief voor de wijnbouw in België. Zo schuift de noordelijke grens meer naar het noorden op en komt onze regio volop in de belangstelling. “Zo wordt het gemakkelijker om in onze regio’s op de juiste locatie kwalitatief goede wijn te produceren. Al blijven late vorst in de lente én overvloedige regen belangrijke risico’s.”
Er is veel potentieel, zoveel is zeker. Dat blijkt onder meer uit het aantal Belgische wijnbouwers dat toeneemt en uit de interesse van sommige grootdistributeurs om Belgische wijnen meer in hun assortiment op te nemen. Een succesvol wijndomein opstarten, is dan ook aanlokkelijk. Het financieel kostenplaatje is echter groot. “Zonder de aankoop van grond bedragen de opstartinvesteringen al vlug 80.000 à 100.000 euro per ha”, berekent Jan Leyten. “Bij een verkoopprijs van 13 euro per fles voor stille wijn, bedraagt de terugverdientijd van de investeringen al vlug 8 tot 12 jaar.” Gelukkig krijgen ook wijnbouwers VLIF-steun.