0-risico niet mogelijk
Radio 1 stelde dat het besmettingscijfer van 6,5% toch best hoog was. Hélène Bonte van het FAVV gaf aan dat dit cijfer in het juiste perspectief moet worden geplaatst. “Pluimveevlees is heel gevoelig voor salmonella. Gelukkig bevat meer dan 95% van het pluimveevlees deze bacterie niet. Dat komt omdat er controles en analyses gebeuren nog voor het vlees in de rekken ligt. Een 0-risico is niet te garanderen, omdat we niet in een steriele wereld leven.” In verschillende plaatsen in de keten wordt dan ook gecontroleerd.
De grootste kans op salmonella is tijdens het slachtproces, aangezien de bacterie in de darmen van de kippen leeft. Een groot deel van de analyses gebeurt daarom net voor de kippen het slachthuis binnengaan en als ze het slachthuis verlaten.
Buitenlands vlees
De reden van de hogere cijfers is te vinden in het feit dat supermarkten ook vlees uit het buitenland importeren. “Het gaat om goedkoop vlees, en dan vooral uit Polen”, vertelt Bonte. Polen is namelijk de grootste kippenvleesproducent van Europa. “De Europese Unie kan bevestigen dat het aantal meldingen van salmonella in Pools kippenvlees buitensporig hoog is”, werd echter meegegeven in Pano.
De familie Declerck, kippenkwekers die in de reportage werden geïnterviewd, vindt het moeilijk te begrijpen: “We krijgen controles van het Voedselagentschap en van Dierenwelzijn. Alles moet op de reglementaire manier gebeuren. Dus verwachten wij als boer dat die kippen uit het buitenland dezelfde controle krijgen als de onze. Maar dat gebeurt niet.”
Kies voor Belgisch
I





