gaan het Waalse avontuur tegemoet

In de school staken 2 leerkrachten, Raf Van Buynder, klastitularis en leerkracht ‘varkenshouderij’, en Carl Heyvaert, leerkracht ‘rundveehouderij’ en beheerder in het Nationaal Wit-blauw stamboek, de hoofden bij elkaar, en werd de Waalse stage een feit. Ook vandaag nog zijn het deze 2 leerkrachten die de contacten met de Waalse stagebedrijven in ere houden. Door samenwerking met stamboekfokbedrijven en Eléveo, de Waalse Stamboekorganisatie, hadden de leerlingen de kans om van dichtbij kennis te maken met gewaardeerde bedrijven.
Kennismaking met verschillende aspecten van veehouderij
Hoevetoerisme in Bomal-sur-Our
Imani Bats ging naar Ferme Houard in Bomal-sur-Our, omdat ze een verbreding zocht in haar opleiding, specifiek in de richting van het hoevetoerisme. Dit bedrijf, aan de boorden van de Ourthe, wordt gerund door Olivier Houard en is een pionier in hoevetoerisme. Al meer dan 20 jaar baat de familie Houard er een hoeverestaurant uit, dat intussen werd uitgebreid met gastenverblijven en een hoevebeenhouwerij.
Het bedrijf won de Coq Cristal, een award ter erkenning van bedrijven die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de landbouw in Wallonië. Op het aanpalende landbouwbedrijf houdt de familie Houard een 250 BWB- en Aubracrunderen aan, naast een 40-tal varkens. De hele productie is bestemd voor eigen verwerking en verkoop in het hoeverestaurant en aan plaatselijke supermarkten van Spar en Carrefour.
Vleesschapenfokkerij in Ouffet
BWB-Stamboekfokbedrijf in Libin-Ochamps
BWB-stamboekfokbedrijf in Natoye en melkveebedrijf in Tenneville
Kaat Vanderpoorten vroeg 2 Waalse stagebedrijven. Een eerste veebedrijf was het stamboekfokbedrijf van de familIe Baudoin in Natoye. Dat is 385 ha groot en telt 1200 BWB-dieren. Dit bedrijf, gerund door vader Luc en zijn 3 zonen, telt 3 exploitatiezetels en is sinds 2019 uitgebreid met een aparte Holstein-melkveetak. Dit bedrijf werkt ook al jaren mee om jongeren op te leiden uit onze school en geeft hen de structuur en druk, maar tegelijkertijd ook de tijd mee om het familiale leven te vrijwaren van beroepsdruk op grote bedrijven. Geregeld gaat de school hier ook op uitstap met de 4 landbouwjaren.
Op uitdrukkelijke wens werd voor Kaat ook een tweede Waals bedrijf gezocht. Aangezien zij thuis ook Blonde d’Aquitaine-runderen heeft, wil zij zich ook daar verder in specialiseren. Het vader-zoonbedrijf Marechal, met een 450-tal Blonde d’Aquitaine-runderen en 180 stuks melkvee op 3 robots in Tenneville voldeed uitstekend aan haar verwachtingen, mede door de zeer transparante manier van werken in een ruwe eerder bosachtige regio vlakbij de N4. Ook dit bedrijf vermarkt al meer dan 15 jaar zijn eigen vrouwelijk hoevevlees via vleespakketten en via samenwerking met zelfstandige supermarkten.
Met andere ogen kijken naar hun toekomst
Door de jaren heen stelden al onze stagiairs steeds de gastvrijheid, het in de praktijk omzetten van de taallessen Frans en de open communicatie van de gastbedrijven, op prijs. Ook de andere manier van werken, de omgang met dieren in samenhang met respect voor de natuur, de landbouw en de consument leerde hun met andere ogen te kijken naar hun toekomst in de landbouw.