Startpagina Archief

Vier leerlingen van Specialisatiejaar Landbouw

gaan het Waalse avontuur tegemoet

Het was na 2 coronajaren al 3 jaar geleden dat Broederschool Biotechnische en Sport een stage in Wallonië kon organiseren voor het 7e beroeps Specialisatie Landbouw en Veeteelt. Dit jaar lukte het wel.

Leestijd : 4 min

Het was door een samenwerking van het 7e jaar Landbouw en het toenmalig Nationaal Witblauw Stamboek in Ciney dat op de Agribex-beurs te Brussel het idee ontstond om met de leerlingen van het zevende jaar, die de wacht deden bij de runderen, een finale eindstage te doen op Waalse landbouwbedrijven.

In de school staken 2 leerkrachten, Raf Van Buynder, klastitularis en leerkracht ‘varkenshouderij’, en Carl Heyvaert, leerkracht ‘rundveehouderij’ en beheerder in het Nationaal Wit-blauw stamboek, de hoofden bij elkaar, en werd de Waalse stage een feit. Ook vandaag nog zijn het deze 2 leerkrachten die de contacten met de Waalse stagebedrijven in ere houden. Door samenwerking met stamboekfokbedrijven en Eléveo, de Waalse Stamboekorganisatie, hadden de leerlingen de kans om van dichtbij kennis te maken met gewaardeerde bedrijven.

Kennismaking met verschillende aspecten van veehouderij

De leerlingen van het 7e Specialisatiejaar Landbouw doen in de loop van het schooljaar stage op 2 bedrijven in Vlaanderen of net over de grens in Nederland, om hen zo breed mogelijk te vormen en kennis te laten maken met de verschillende aspecten van de landbouw, specifiek in de veehouderij. De Waalse stage, vlak voor de paasvakantie, komt hier nog bij. De opgedane ervaringen worden verwerkt in hun GIP (geïntegreerde proef), die op het einde van het schooljaar jaar wordt mee geëvalueerd door een externe jury.

Dit jaar gingen 4 leerlingen het Waalse avontuur tegemoet.

Hoevetoerisme in Bomal-sur-Our

Imani Bats ging naar Ferme Houard in Bomal-sur-Our, omdat ze een verbreding zocht in haar opleiding, specifiek in de richting van het hoevetoerisme. Dit bedrijf, aan de boorden van de Ourthe, wordt gerund door Olivier Houard en is een pionier in hoevetoerisme. Al meer dan 20 jaar baat de familie Houard er een hoeverestaurant uit, dat intussen werd uitgebreid met gastenverblijven en een hoevebeenhouwerij.

Het bedrijf won de Coq Cristal, een award ter erkenning van bedrijven die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de landbouw in Wallonië. Op het aanpalende landbouwbedrijf houdt de familie Houard een 250 BWB- en Aubracrunderen aan, naast een 40-tal varkens. De hele productie is bestemd voor eigen verwerking en verkoop in het hoeverestaurant en aan plaatselijke supermarkten van Spar en Carrefour.

Vleesschapenfokkerij in Ouffet

Lisanne Ost ging na deelname als finaliste aan de Europese Ovinpiade in het SIMA in Parijs naar de grote en splinternieuwe vleesschapenfokkerij van de jonge schapenhouder Antoine Mabille in Ouffet. Hij heeft onder andere de ramkampioenschap Ile de France behaald op SIMA te Parijs eerder dit jaar. Zijn bedrijf heeft 2500 Île-de-France-schapen en doet aan intensieve begrazingsprojecten, zoals het Poscif ( Paturage Ovin en Sysème Cérealier en Île-de-France ), een 3-jarig begrazingsproject op basis van granen, koolzaad en vlinderbloemigen dat hij in Walloniê introduceerde.

Dit bedrijf zorgt voor eigen continue vermarkting aan beenhouwerijen en restaurants tot in de Brusselse regio. We bezochten dit bedrijf eerder dit schooljaar met de 2e graad van de landbouwafdeling van onze school, in samenwerking met Lode Baerts, docent van de Ecole Provinciale d’Agronomie et des Sciences de Ciney.

BWB-Stamboekfokbedrijf in Libin-Ochamps

Tijl Van Eynde vroeg een bedrijf met uitdrukkelijke specialisatie BWB-zoogkoeien. Hij kon terecht op het stamboekfokbedrijf van François Guillaume en zijn broer-veearts Nicolas Guillaume in Libin-Ochamps. Met een 700-tal BWB-dieren is het bedrijf van de broers gekend voor zijn KI-stieren en stichtten ze in 2019 het label Cornü Viande. Dit korteketenverhaal baseert zich op de productie en vermarkting van vrouwelijk zoogkoeienvlees. Tijl stond er sinds Nieuwjaar wekelijks op stage en bracht van daar de specifieke knepen van het vak mee naar huis, over werken met zoogkoeien en zoogkalveren, over de directe vermarkting in het pop-uprestaurant Cornü Viande en in de pas opgerichte hoevewinkel te Ochamps.

BWB-stamboekfokbedrijf in Natoye en melkveebedrijf in Tenneville

Kaat Vanderpoorten vroeg 2 Waalse stagebedrijven. Een eerste veebedrijf was het stamboekfokbedrijf van de familIe Baudoin in Natoye. Dat is 385 ha groot en telt 1200 BWB-dieren. Dit bedrijf, gerund door vader Luc en zijn 3 zonen, telt 3 exploitatiezetels en is sinds 2019 uitgebreid met een aparte Holstein-melkveetak. Dit bedrijf werkt ook al jaren mee om jongeren op te leiden uit onze school en geeft hen de structuur en druk, maar tegelijkertijd ook de tijd mee om het familiale leven te vrijwaren van beroepsdruk op grote bedrijven. Geregeld gaat de school hier ook op uitstap met de 4 landbouwjaren.

Op uitdrukkelijke wens werd voor Kaat ook een tweede Waals bedrijf gezocht. Aangezien zij thuis ook Blonde d’Aquitaine-runderen heeft, wil zij zich ook daar verder in specialiseren. Het vader-zoonbedrijf Marechal, met een 450-tal Blonde d’Aquitaine-runderen en 180 stuks melkvee op 3 robots in Tenneville voldeed uitstekend aan haar verwachtingen, mede door de zeer transparante manier van werken in een ruwe eerder bosachtige regio vlakbij de N4. Ook dit bedrijf vermarkt al meer dan 15 jaar zijn eigen vrouwelijk hoevevlees via vleespakketten en via samenwerking met zelfstandige supermarkten.

Met andere ogen kijken naar hun toekomst

Door de jaren heen stelden al onze stagiairs steeds de gastvrijheid, het in de praktijk omzetten van de taallessen Frans en de open communicatie van de gastbedrijven, op prijs. Ook de andere manier van werken, de omgang met dieren in samenhang met respect voor de natuur, de landbouw en de consument leerde hun met andere ogen te kijken naar hun toekomst in de landbouw.

Carl Heyvaert

Broederschool Biotechnische en Sport-Sint-Niklaas.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen