Startpagina Archief

Waakzaamheid voor mycotoxines in korrelmaïs

Hoewel in de monsternames in korrelmaïs van de oogst van dit jaar geen enkele overschrijding van de toegelaten mycotoxinegehaltes werd waargenomen, blijft steeds enige waakzaamheid geboden. De invloed van de vochtige weersomstandigheden en van de langere veldperiode mag niet onderschat worden.

Leestijd : 2 min

De federatie van de Belgische Graanhandelaars (Fegra) en de Belgian Feed Association (BFA) voerden ook dit jaar een gerichte monitoring uit om de aanwezigheid van mycotoxines in korrelmaïs, kort na de oogst, te bepalen.

Mycotoxines zijn natuurlijke toxines die geproduceerd worden door schimmels en die reeds aanwezig zijn vóór de oogsttijd. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en kunnen zich ook na het oogsten, tijdens de opslagperiode, verder ontwikkelen.

Laag contaminatieniveau

Bij de mycotoxinemonitoring worden zo snel mogelijk na de oogst screeningsgegevens verzameld en analyseresultaten ter beschikking gesteld aan de verbruikers van maïs. Het rapport voor de oogst van 2023 is gebaseerd op 127 stalen. De analyseresultaten tonen een algemeen laag contaminatieniveau aan.

Net als in 2022 overschreed ook dit jaar geen enkel resultaat de richtwaarden voor de verschillende geanalyseerde mycotoxines. Vele resultaten lagen zelfs onder de detectielimiet.

Geen enkele overschrijding

Hoewel in de 127 geanalyseerde maïsstalen geen enkele overschrijding van de toegelaten mycotoxinegehaltes werd waargenomen, blijft steeds enige waakzaamheid geboden. De bekomen waarden zijn slechts indicatief, aangezien deze enkel een mycotoxinerisico op de velden beslaan.

Bovendien mag de invloed van de vochtige weersomstandigheden en de langere veldperiode niet onderschat worden. Zo kan reeds voor deoxynivalenol, in vergelijking met 2022, een verhoging in contaminatiegraad vastgesteld worden. Dat is mogelijk te wijten aan de regen tijdens de bloeiperiode.

Fusariose

De regenachtige (en soms warme) weersomstandigheden tijdens de veldperiode kunnen dus bevorderlijk (geweest) zijn voor de ontwikkeling van fusariose. Daarnaast bestaat er ook nog altijd de mogelijkheid dat de mycotoxineconcentraties in de maïsgranen tijdens de stockageperiode verhogen. Het blijft belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, waaronder voldoende afkoeling en ventilatie na droging.

FEGRA/BFA

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen