Startpagina Archief

Grotere peren dankzij het

gebruik van Aphasol

Het Dendermondse bedrijf Damaco Group is al een tijd bezig met de ontwikkeling van haar circulaire biostimulant Aphasol en komt nu naar buiten met positieve testresultaten bij de inzet van biostimulanten tijdens de teelt van peren.

Leestijd : 2 min

Voor de proeven werd samengewerkt met telers. Daaruit bleek dat wie het product 5 keer per seizoen toepast, gemiddeld 8% grotere peren oogst. Daar stopt het volgens de ontwikkelaars echter niet. “Aphasol kan je mengen met de gangbare gewasbeschermingsmiddelen, wat tijd en brandstof bespaart. Het bevat bovendien een aantal zeldzame aminozuren die de gewassen weerbaarder maken tegen hitte of die hen beschermen tegen droogte.”

Uit onderzoek blijkt dat peren die behandeld zijn met Aphasol een consistent hoger vruchtgewicht van gemiddeld 8,1% bevatten.

Resultaten bij ander fruit

Uit onderzoek bij appels blijkt er een meeropbrengst van 3,4% te zijn bij de toepassing van Aphasol. Belangrijk is dat er ook consistent meer homogene vruchtgroottes gemeten werden met minder extreem kleine of grote vruchten en significant meer vruchten in de categorie 70-80 mm. Ook bevatten de appels significant meer zetmeel en suiker.

Toepassing van Aphasol op aardbeien resulteert ten slotte in sterkere, beter gewortelde aardbeiplanten met een verhoogde natuurlijke weerstand tegen ziekten en een betere weerstand tegen hittestress in kassen.

Aminozuren toevoegen

De biostimulant Aphasol voegt rechtstreeks aminozuren toe aan de plant, waardoor die enerzijds energie spaart en anderzijds merkt dat zijn ‘stock’ aan aminozuren altijd vol is. Daardoor durft de plant haar typisch conservatieve houding los te laten om sterker te groeien en meer te produceren naar de meest optimistische omstandigheden in plaats van naar de meest pessimistische.

Damaco

Actueel

De hazelnoot: een nieuwe diversificatie

Fruit ‘s Morgens chocopasta smeren op onze boterham is een gewoonte geworden. Enkele jaren geleden stond palmolie als ingrediënt daarvan ter discussies, maar hoe zit het met hazelnoten? Hoewel hazelnoten vooral in Italië worden geproduceerd, gedijt de boom ook goed in onze streken. Enkele jaren geleden zijn Benoît Genin en Pierre-Olivier Bonhomme begonnen met de productie van Belgische hazelnoten. Het is een boeiende teelt, maar ze vereist wel wat kennis en ervaring.
Voir plus d'articles
Meest gelezen