Izegems slachthuis riskeert boete voor inbreuken op dierenwelzijn

Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist blootlegden.
Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist blootlegden. - Foto: Animal Rights

Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist blootlegden. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in Izegem zwaar mishandeld werden. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken. In sommige gevallen werden ze onverdoofd geslacht.

Symbolisch dossier

De zaak werd maandag gepleit in de correctionele rechtbank van Ieper. Tijdens de behandeling stond een tiental activisten met spandoeken voor het Ieperse gerechtsgebouw, om zo aandacht te vragen voor het leed van de dieren. In de rechtbank vroeg Animal Rights een morele schadevergoeding van 1 euro en een materiële schadevergoeding van 1.000 euro. "Dit is voor ons een symbolisch dossier", zo zei advocaat Anthony Godfroid. "De Vlaamse wetgever zegt dat het verboden is om onverdoofd te slachten, maar dat geldt niet alleen voor religieuze slachtingen."

De dierenrechtenorganisatie stelt dat rechtszaken de enige manier zijn om het dierenleed in slachthuizen aan te kaarten zolang er geen camera's aanwezig zijn op de slachtvloer. Het openbaar ministerie vroeg om de undercoverbeelden niet te weren uit het dossier en vorderde voor het bedrijf een boete van 16.000 euro en voor de uitbater een boete van 12.000 euro.

Uitspraak op 22 februari

De verdediging stelde dat "een slachting niet iets moois is, maar dat ze daarom niet gruwelijk en met nodeloos veel leed gebeurt, wel integendeel. "Stress bij dieren doet afbreuk aan de kwaliteit van het vlees. Mijn cliënt heeft 40 procent van de markt in handen en werkt samen met grote spelers. Hij heeft er alle belang bij dat de dieren zo pijnloos mogelijk worden geslacht", klonk het. De rechter zal uitspraak doen op 22 februari.

Belga

Meest recent

Meest recent