Boeren doorbreken barricades om te protesteren in New Delhi

In India protesteren boeren tegen de derugalisering van de landbouw.
In India protesteren boeren tegen de derugalisering van de landbouw. - Foto: Pixabay

De autoriteiten waren aanvankelijk gekant tegen het protest, maar lieten het uiteindelijk toe op voorwaarde dat de actievoerders het militair defilé, dat 's ochtends plaatsvond, ongestoord lieten. De landbouwers kwamen al heel vroeg op verschillende plekken aan de rand van New Delhi bijeen. Alleen al in Singhu, ten noorden van de stad, hadden zich volgens lokale media meer dan 5.000 boeren verzameld.

Het kwam tot confrontaties met de politie, die wegversperringen had ingericht met containers en vrachtwagens. Veel boeren gingen te voet verder, terwijl anderen wachtten tot de barricades werden opgeheven voor ze met hun tractor doorreden.

Volgens nieuwszender NDTV kwam het op verschillende plekken in de stad tot schermutselingen tussen de betogers en de politie, die wapenstokken en traangas gebruikte. Er raakten verschillende agenten gewond, klinkt het. Sinds eind november kamperen tienduizenden boeren aan de rand van New Delhi uit protest tegen deregulering van de landbouw.

Volgens regering komt vrije markt de boeren ten goede

Terwijl graan in India verhandeld werd op groothandelsmarkten aan gegarandeerde minimumprijzen, moeten boeren volgens de nieuwe regels hun waren zelf aan de man brengen bij bedrijven. Volgens de regering zal de vrije markt de boeren ten goede komen, maar die vrezen juist prijsdalingen omdat ze niet in de positie verkeren om te onderhandelen met grote bedrijven. Tot nu toe vonden er al elf overlegmomenten plaats tussen vertegenwoordigers van de landbouwers en de overheid. Die gesprekken leverden niets op.

Belga

Meest recent

Meest recent