Startpagina Actueel

Europa presenteert studie over de impact van handelsovereenkomsten op de agrovoedingssector

De Europese commissie presenteerde de resultaten van een studie over de verwachte economische effecten tegen 2030 van lopende en komende handelsbesprekingen over de landbouwsector in de EU. De resultaten zijn gebaseerd op een theoretische modellering van de potentiële economische effecten op de agrovoedingssector, inclusief specifieke resultaten voor sommige landbouwproducten na het sluiten van 12 handelsovereenkomsten.

Leestijd : 2 min

Deze studie is een update van een studie die in 2016 is uitgevoerd. De handelsagenda van de EU zal over het algemeen een positief effect hebben op de economie van de EU en de agrovoedingssector. Handelsovereenkomsten zullen resulteren in een aanzienlijke toename van de uitvoer van landbouwproducten en levensmiddelen uit de EU, met een beperktere toename van de invoer, waardoor over het algemeen een positieve handelsbalans ontstaat.

Juist evenwicht vinden

Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter verantwoordelijk voor handel: “De EU heeft altijd gestaan voor open en eerlijke handel, wat enorm heeft geprofiteerd van onze economie, inclusief landbouwproducenten. Deze studie toont aan dat we in staat zijn geweest om het juiste evenwicht te vinden tussen het bieden van meer exportmogelijkheden aan EU-boeren en hen tegelijkertijd te beschermen tegen mogelijke schadelijke effecten van toegenomen import.”

“Ondersteuning van de agrovoedingssector van de EU zal een belangrijk onderdeel blijven van het handelsbeleid van de EU, of het nu gaat om het openstellen van de markt, het beschermen van traditionele EU-voedingsproducten of het verdedigen tegen dumping of andere vormen van oneerlijke handel.”

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski: “Het succes van de EU-handel in landbouwproducten weerspiegelt het concurrentievermogen van onze sector. Hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid hebben hier in hoge mate aan bijgedragen, ondersteund door een wereldwijde reputatie van EU-producten als veilig, duurzaam geproduceerd, voedzaam en van hoge kwaliteit.”

Positievere resultaten dan in 2016

Deze studie, met positievere resultaten dan in 2016, bevestigt dat onze ambitieuze handelsagenda EU-boeren en voedselproducenten helpt om de kansen in het buitenland ten volle te benutten en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat we voldoende waarborgen hebben voor de meest gevoelige sectoren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken