In december steeg gemiddelde melkprijs EU-zuivelondernemingen weer lichtjes

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk.
De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk. - Foto: LV

LTO Nederland, de ondernemersorgansatie van land- en tuinbouwers in Nederland, publiceert elke maand de internationale melkprijsontwikkeling van een aantal EU-zuivelondernemingen. Het gaat om een vergelijking in euro per 100 kg melk met 4,2 % vet, 3,4 % eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal 24.999, exclusief BTW.

Voor de 7de opeenvolgende maand lichte stijging

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 0,16 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in december 2020 ligt 0,66 euro ofwel 1,9 % lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Opnieuw - en dat al voor de 7e achtereenvolgende maand - is de gemiddelde melkprijs iets gestegen. Grootste stijger is de berekende melkprijs van Glanbia, maar dat komt voor het overgrote deel door een seizoenstoeslag. Naast Glanbia zijn alleen de melkprijzen van FrieslandCampina (+ 0,9 euro), Müller (+ 0,5 euro) en Sodiaal (+ 0,1 euro) gestegen. Hier tegenover staan prijsdalingen van Danone (-1,3 euro door seizoenskorting) en Saputo Dairy UK (-0,4 euro) door waardedaling Britse Pond ten opzichte van de euro). Milcobel komt in december uit op 28,73 euro en staat bijna onderaan de lijst.

Nu de melkprijzen tot en met december bekend zijn, is duidelijk dat de gemiddelde voorschotmelkprijs in 2020 is gedaald met 2,0 % ten opzichte van 2019. Voor de komende 2 maanden is de melkprijsontwikkeling moeilijk in te schatten. Hoewel de zuivelmarkt duidelijk verbeterd is, zoals blijkt uit de hogere noteringen van de laatste weken, is het beeld van de melkprijzen in januari en februari wisselend. Zo zullen de melkprijzen van Arla en FrieslandCampina in januari dalen met respectievelijk 1,2 euro en 0,9 euro, maar blijft deze in februari gelijk (Arla) of stijgt (+ 0,7 euro FrieslandCampina).

In januari stijgt melkprijs Milcobel met 1,4 euro

De melkprijs van Milcobel stijgt met 1,4 euro in januari, terwijl de melkprijs van Saputo Dairy UK ongewijzigd blijft tot en met maart. Hoewel de melkprijs van Emmi zal stijgen in januari en februari, daalt de berekende melkprijs in februari door de seizoensheffing.

Lieven Vancoillie-LTO Nederland

Meest recent

Meest recent