Startpagina Varkens

Al 500.000 biggen per jaar met HyCare-certificaat

De teller van het aantal biggen dat met een HyCare-certificaat wordt afgeleverd, passeerde begin dit jaar de 500.000 stuks. Deze mijlpijl werd recent bereikt na certificering van een aantal nieuwe varkensbedrijven.

Leestijd : 1 min

Het aantal biggen met een HyCare-certificaat neemt snel verder toe aangezien er wekelijks nieuwe bedrijven bijkomen.

Alle bedrijven die met HyCare werken, worden gecertificeerd met een onafhankelijk KIWA-keurmerk. Op die manier zijn de HyCare-voorwaarden geborgd. Momenteel vindt overleg plaats om biggen met een HyCare-certificaat herkenbaar in de markt te zetten. In combinatie met een opstart begeleidingsprogramma bij de vleesvarkenshouder wordt de meerwaarde van HyCare-biggen dan optimaal in de hele keten benut.

Nu al ervaren zeugenbedrijven met HyCare de voordelen op het gebied van gezondheid en bigkwaliteit. Dat komt ook tot uiting in betere resultaten van deze biggen op het vleesvarkensbedrijf.

Opmerkelijke aanpak

HyCare is een opmerkelijke aanpak op het gebied van gezondheid en resultaatverbetering door middel van het optimaliseren van hygiëne en verzorging. Inmiddels wordt HyCare ook in de melkvee- en pluimveehouderij toegepast maar de oorsprong ligt in de varkenshouderij.

De hygiëne managementmethode omvat een reeks programma’s die afhankelijk van het bedrijf worden ingezet. De programma’s zijn: poriënvrije oppervlakte, ongediertebestrijding, kiemvrije leefomgeving, schoon en optimaal drinkwater en optimale biosecurity. Daardoor zijn er fors minder kiemen in een afdeling en vindt minder verspreiding plaats in het bedrijf. Gezonde varkens leidt onder andere tot betere resultaten, minder medicijngebruik en meer arbeidsplezier.

Schippers

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken