Startpagina Actueel

VLM geeft tips voor de opmaak van een correct bemestingsplan

Landbouwers die in 2021 derogatie toepassen op hun bedrijf of landbouwers waarvan de bedrijfsevaluatie nitraatresidu in 2020 boven de eerste drempelwaarde lag, moeten een bemestingsplan opmaken voor hun bedrijf. De Mestbank vestigt de aandacht op informatie die daarin vaak ontbreekt en geeft tips voor de opmaak van een correct bemestingsplan.

Leestijd : 3 min

Het bemestingsplan is een belangrijke hulp bij de planning van een oordeelkundige bemesting op het bedrijf en moet voor 15 februari, dus van bij de start van het bemestingsseizoen, aanwezig zijn op het bedrijf.

Verplichte gegevens op bemestingsplan

Een goed bemestingsplan houdt rekening met alle bemestingsparameters op het bedrijf en het is dus noodzakelijk dat al die gegevens terug te vinden zijn op het bemestingsplan.

Een volledig bemestingsplan moet de volgende gegevens bevatten:

- Gegevens over de dierlijke productie: per diercategorie op het bedrijf: de gemiddelde veebezetting, het staltype en de nettoproductie aan dierlijke mest (in kg N en kg P2O5);

- Gegevens over de mestsoorten op het bedrijf: per mestsoort: de opslagcapaciteit en de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt (in ton of m³, kg N en kg P2O5);

- Gegevens over de bemesting op de percelen: per perceel of perceelsgroep: de ligging of de perceelsnummers, de oppervlakte, de voorteelt, de hoofdteelt, de nateelt, of er derogatie aangevraagd is, de verwachte bemestingsbehoefte van de gewassen (afzetruimte, in kg N en kg P2O5), de geplande bemesting per mestsoort (in ton of m³, kg N en kg P2O5) en de geplande bemesting door begrazing (in kg N en kg P2O5);

- Berekeningen op bedrijfsniveau op basis van de eerste 3 gegevens: de hoeveelheid mest per mestsoort die de landbouwer plant te gebruiken op het bedrijf en de geplande aan- en afvoer van alle soorten mest (in ton of m³, in kg N en kg P2O5).

In 2020 deed de Mestbank bij 230 landbouwers een controle van de bemestingsplannen. Bij 82% van de gecontroleerde landbouwers werd het bemestingsplan goedgekeurd, weliswaar bij iets meer dan de helft van de landbouwers met enkele tekortkomingen.

Overzicht van de meest voorkomende opmerkingen

Bij 18% van de gecontroleerde landbouwers werd het bemestingsplan afgekeurd omdat er te veel gegevens ontbraken. De meest voorkomende opmerkingen bij de goedgekeurde bemestingsplannen waren:

- Geen gegevens over de dierlijke productie of, als de rubriek wel aanwezig was, geen gegevens over de staltypes;

- Geen gegevens over de mestsoorten of, als de rubriek wel aanwezig was, geen gegevens over de opslagcapaciteit van de mestsoorten;

- Geen vermelding van de afzetruimte of de geplande begrazing bij de percelen of perceelsgroepen;

- Geen berekeningen op bedrijfsniveau of enkel af te leiden uit de andere rubrieken.

In het algemeen is de percelenrubriek op het bemestingsplan goed uitgewerkt, maar moet er meer aandacht besteed worden aan de dierlijke productie, de mestsoorten en de bedrijfsberekeningen.

Bemestingsplannen worden afgekeurd als gegevens over de dierlijke productie en de mestsoorten op het bedrijf ontbreken. De Mestbank stelde vast dat er vaak geen berekeningen werden gemaakt op bedrijfsniveau, zodat niet duidelijk was hoeveel meststoffen de landbouwers wilden gebruiken op het bedrijf en hoeveel aan- of afvoer van meststoffen er verwacht kon worden. Meer informatie over de praktische uitwerking van het bemestingsplan, vindt de landbouwer op de website van de VLM.

LV-VLM

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken