Landbouwmachinesector overwint Covid-19 met recordresultaat

Gestegen graanprijzen zijn de motor voor meer verkoop van landbouwmachines.
Gestegen graanprijzen zijn de motor voor meer verkoop van landbouwmachines. - Foto: TD

“Zelfs in crisistijden zijn landbouwproducten en voeding gegeerd. Dit maakt dat landbouw en landbouwmachines relevant zijn. Dit bevoordeelt onze landbouwers, de consumenten en onze industrie”, legt Dr Bernd Scherer, managing director van VDMA (Vereniging van Duitse landbouwmachineproducenten).

Hoge graanprijzen

Een voorname reden voor de goede verkoop van landbouwmachines was de uitzonderlijke ontwikkeling van graanprijzen, voornamelijk tarwe. Vanaf juni 2020 namen de graanprijzen stevig toe en bereikten recordnoteringen in de laatste 10 jaar. “Momenteel ondervinden we een hoge vraag naar graan wereldwijd. Dit is niet ongewoon in crisistijden en de erbij horende speculaties”, legt Dr Scherer uit.

Milieuvriendelijke technologie

Diverse overheden wereldwijd stimuleren investeringen in klimaat- en milieuvriendelijke productieprocessen in de landbouw. Dit creëert een goede investeringsbereidheid bij landbouwers en loonwerkers in Europa en de Verenigde Staten. “Intelligente oplossingen die significant het gebruik van diesel, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen doet dalen heeft de sector van de landbouwmachines reeds langer vorm gegeven”, aldus Dr Scherer.

Groei in sleutelsectoren

In diverse segmenten van de landbouwmachineproductie was er vorig jaar groei merkbaar. Tractoren gingen voorop met een verkoopstoename van 11%. Er moet wel gezegd worden dat dit ook gelinkt is met de uitbreiding van de productiecapaciteit op Duits grondgebied.

Fabrikanten van machines voor de bemesting en gewasbescherming sloten het coronajaar ook succesvol af. De motor voor verkoop hier zijn machines die met een hoge precisie middelen kunnen toepassen bij een minimale dosering. Het verkoopsvolume van plantenbeschermingsmateriaal nam met meer dan 10 % toe, waar de productie van bemestingstechniek met 6% toe nam. Beide sectoren zetten de trend van de jaren voordien verder.

Stabiele groei

Bernd Scherer noemt het heel aangenaam dat we een constante volgehouden groei zien voor de sector van de landbouwmachineproducten. Sinds 2017 worden er steevast positieve groeicijfers voorgelegd. “De sector is een belangrijk stabiliteitsanker binnen de machine-industrie.”

Voor komend jaar verwacht de VDMA een verdere groei van de verkoopvolumes voor tractoren en landbouwmachines. Ze denken richting 5% verkooptoename, gebaseerd op de huidige voorspellingen.

TD

Meest recent

Meest recent