Startpagina Edito

Edito: Ondermaatse prijzen doen varkenssector bloeden

De varkenssector zit in een diep dal, zelfs nu ons land officieel vrij is van Afrikaanse varkenspest (AVP). Terwijl de prijs van ons varkenslapje steeg, krijgt de varkenshouder nog amper iets uitbetaald voor zijn eindproduct. Landbouworganisaties vrezen een bloedbad in de sector. Ze willen de prijsvorming binnen de keten tegen het licht houden.

Leestijd : 2 min

Voor velen is AVP nu letterlijk ‘ver van ons bed’. België werd immers net voor Kerstmis officieel AVP-vrij verklaard door de World Organisation for Animal Health (OIE). Die status gaf de sector hoop op een betere afzet en navenante prijzen.

AVP blijft echter de sector beroeren. In het oosten van Duitsland, slechts 850 km van Brussel, telt men immers zo’n 635 karkassen van everzwijnen besmet met AVP. Aan de Poolse kant van de grens neigt de teller naar 3.250 gevallen. In Polen werden ook 12 varkensbedrijven getroffen.

Half januari hield de Duitse varkenssector zijn hart vast. Er werd een nieuwe AVP-haard, 100 km westwaarts, gevreesd. Zo’n grote sprong zou immers eerder een menselijke oorzaak hebben. Het bleek gelukkig vals alarm. De Duitse overheid bouwt ondertussen verder aan een hek van 270 km op de grens met Polen, dat besmette everzwijnen zoveel mogelijk moet tegenhouden. De situatie blijft een wankel evenwicht. De voorbije 10 jaar verdubbelde immers de eigen Duitse everzwijnpopulatie. De condities in de wintermaanden zijn bovendien – ook voor dit virus – ideaal voor een verhoogde overdracht tussen de dieren.

De penibele AVP-situatie in Duitsland blijft een zware impact hebben op de varkensprijzen in ons land. Volgens de landbouworganisaties schuilen de slachthuizen zich achter het verhaal van een moeilijke karkassenhandel. Ook de aanhoudende coronaperikelen blijven wegen op de afzet. Bovendien stegen nu ook de veevoederprijzen, sowieso de zwaarste kostenpost op een varkensbedrijf. De optelsom is snel gemaakt… als er überhaupt nog reserves waren, verdwijnen die deze weken als sneeuw voor de zon.

Het is dan ook schrijnend om vast te stellen dat de lage prijzen voor de varkensboer zich niet eens uiten in het winkelrek. Volgens de landbouworganisaties betaalt de consument momenteel zelfs meer voor zijn varkenslapje. Wanneer de prijsvork wijder wordt, gaan de marges dus elders naartoe…. Hoog tijd dus voor overleg over meer prijstransparantie binnen de varkenskolom, want de primaire sector bloedt!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken