Ter Beke gaat in het rood

Voedingspoducent Ter Beke heeft vorig jaar minder omzet geboekt en ook een nettoverlies moeten slikken.
Voedingspoducent Ter Beke heeft vorig jaar minder omzet geboekt en ook een nettoverlies moeten slikken. - Foto: Belga

Vooral de eerste jaarhelft woog zwaar door op de jaarresultaten van Ter Beke.

De grondstofprijzen stegen, het bedrijf reorganiseerde de Nederlandse vleeswarenactiviteiten en er was het coronavirus. Dat had vooral een impact op de divisie bereide maaltijden, aldus Ter Beke. “Consumenten gingen eerst meer pasta hamsteren om deze daarna zelf te bereiden”, aldus het bedrijf. Ze kochten dus minder bereide maaltijden. “In de tweede jaarhelft verbeterden de resultaten aanzienlijk door een verlaging van de kosten als gevolg van de reorganisatie in de eerste jaarhelft, operationele verbeteringen en een normalisering van de voornaamste grondstofprijzen”, stelt het bedrijf.

De tweede jaarhelft kon het jaarbegin niet volledig compenseren. Uiteindelijk kwam de omzet uit op 717,4 miljoen euro, 1,5 % minder dan in 2019. Het nettoresultaat ging van een winst van 4,4 miljoen euro in 2019 naar een verlies van 2,5 miljoen euro vorig jaar. De raad van bestuur stelt toch voor om het dividend te behouden op bruto 4 euro per aandeel, ‘gelet op het uitzonderlijke karakter van de impact van Covid-19, de verbeterde resultaten in de tweede jaarhelft en een daling van de schuldpositie’ (met 25 miljoen euro tot net onder 100 miljoen euro). Het dividend zal opnieuw de vorm aannemen van een keuzedividend (met uitbetaling in cash of in aandelen).Ter Beke verwacht dat de ebitda (winst voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) dit jaar hoger zal zijn dan in 2020. Toen bedroeg die 37,1 miljoen euro, een fractie minder dan in 2019.

De zoektocht naar een nieuwe CEO is nog bezig, laat het bedrijf maandag nog weten. Huidig CEO Francis Kint verlaat Ter Beke eind juni, zo werd begin januari bekendgemaakt.

Belga

Meest recent

Meest recent