Startpagina Actueel

Vertrekpremie van financieel directeur FrieslandCampina valt slecht bij boeren

Bij de Nederlandse coöperatieve FrieslandCampina krijgt financieel directeur Jaska De Bakker een vertrekpremie van 1,1 miljoen euro, zo berichtte de Nederlandse Volkskrant donderdag op basis van het jaarverslag. Het nieuws valt bijzonder slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders, die eerder deze week nog te horen kregen dat het bedrijf wegens de coronacrisis geen winstdeling voorziet.

Leestijd : 1 min

Dinsdag maakte FrieslandCampina zijn jaarresultaten bekend: de winst uit een omzet van 11 miljard kelderde met bijna 72 procent tot 79 miljoen euro. Voor het eerst sinds de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 was er geen geld voor winstdeling.

Dat viel toen al erg slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders. Voor een gemiddelde boer zou dat neerkomen op een verlies van 10.000 euro, in een toch al slecht melkjaar. Donderdag raakte dan weer bekend dat er wel geld is voor de vertrekpremie van de financieel directeur: een bedrag van 1,1 miljoen euro, dat fors hoger ligt dan haar jaarloon, aldus De Volkskrant.

Volgens een woordvoerder komt het bedrijf hiermee enkel zijn contractuele verplichtingen na. Maar volgens de Belgische vakbond ABVV Horval beantwoordt die premie niet aan de Corporate Governance Code. De vakbond vraagt zich af of de ledenraad van FrieslandCampina, een afvaardiging van ruim 200 melkveehouders, eind deze maand de jaarrekeningen zal goedkeuren.

Belga

Lees ook in Actueel

Melkprijs Royal A-ware zakt met 5 euro per 100 l

Melkvee Zuivelverwerker Royal A-ware maakt iedere tweede werkdag van de maand zijn melkprijs bekend. Net als bij andere zuivelbedrijven is ook hier de prijs in dalende lijn. De standaard melkprijs bedraagt in februari 49 euro/100 l.
Meer artikelen bekijken