Startpagina Actueel

Vertrekpremie van financieel directeur FrieslandCampina valt slecht bij boeren

Bij de Nederlandse coöperatieve FrieslandCampina krijgt financieel directeur Jaska De Bakker een vertrekpremie van 1,1 miljoen euro, zo berichtte de Nederlandse Volkskrant donderdag op basis van het jaarverslag. Het nieuws valt bijzonder slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders, die eerder deze week nog te horen kregen dat het bedrijf wegens de coronacrisis geen winstdeling voorziet.

Leestijd : 1 min

Dinsdag maakte FrieslandCampina zijn jaarresultaten bekend: de winst uit een omzet van 11 miljard kelderde met bijna 72 procent tot 79 miljoen euro. Voor het eerst sinds de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 was er geen geld voor winstdeling.

Dat viel toen al erg slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders. Voor een gemiddelde boer zou dat neerkomen op een verlies van 10.000 euro, in een toch al slecht melkjaar. Donderdag raakte dan weer bekend dat er wel geld is voor de vertrekpremie van de financieel directeur: een bedrag van 1,1 miljoen euro, dat fors hoger ligt dan haar jaarloon, aldus De Volkskrant.

Volgens een woordvoerder komt het bedrijf hiermee enkel zijn contractuele verplichtingen na. Maar volgens de Belgische vakbond ABVV Horval beantwoordt die premie niet aan de Corporate Governance Code. De vakbond vraagt zich af of de ledenraad van FrieslandCampina, een afvaardiging van ruim 200 melkveehouders, eind deze maand de jaarrekeningen zal goedkeuren.

Belga

Lees ook in Actueel

Tips voor het nieuwe bemestingsseizoen dat start op 16 februari

Akkerbouw Voor de waterkwaliteit is het belangrijk dat de landbouwers op een oordeelkundige manier bemesten volgens de 4 j’s, zodat meststoffen maximaal naar de plantgroei gaan en zo min mogelijk uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. Dat kan door de juiste mestsoort en juiste dosis te gebruiken, op het juiste tijdstip te bemesten en met de juiste bemestingstechniek. De Vlaamse Landmaatschappij(VLM) geeft meer uitleg.
Meer artikelen bekijken