Startpagina Actueel

Europa keurt Kroatische regeling van 400.000 euro goed ter ondersteuning van getroffen mestvarkens

De Europese Commissie heeft een Kroatische regeling van 3 miljoen HRK (ongeveer 396.000 euro) goedgekeurd ter ondersteuning van door de uitbraak van het coronavirus getroffen mestvarkenshouders.

Leestijd : 1 min

De regeling werd goedgekeurd in het kader van de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun. De publieke steun zal de vorm aannemen van directe subsidies. Het doel van de regeling is om tegemoet te komen aan de liquiditeitsbehoeften van mestvarkenshouders die door de uitbraak van het coronavirus te kampen hadden met een afname van de verkoop en hen te helpen hun activiteiten tijdens en na de crisis voort te zetten.

De maatregel zal naar verwachting meer dan 500 ondernemingen ondersteunen. De Commissie stelde vast dat de Kroatische regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ernstige verstoring in de economie van een lidstaat te verhelpen. Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken