Startpagina Actueel

Europa keurt Kroatische regeling van 400.000 euro goed ter ondersteuning van getroffen mestvarkens

De Europese Commissie heeft een Kroatische regeling van 3 miljoen HRK (ongeveer 396.000 euro) goedgekeurd ter ondersteuning van door de uitbraak van het coronavirus getroffen mestvarkenshouders.

Leestijd : 1 min

De regeling werd goedgekeurd in het kader van de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun. De publieke steun zal de vorm aannemen van directe subsidies. Het doel van de regeling is om tegemoet te komen aan de liquiditeitsbehoeften van mestvarkenshouders die door de uitbraak van het coronavirus te kampen hadden met een afname van de verkoop en hen te helpen hun activiteiten tijdens en na de crisis voort te zetten.

De maatregel zal naar verwachting meer dan 500 ondernemingen ondersteunen. De Commissie stelde vast dat de Kroatische regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ernstige verstoring in de economie van een lidstaat te verhelpen. Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Eindrapport voedselstrategie accentueert tegenstellingen

Actueel “Als Vlaams landbouwminister Brouns rechtszekerheid wil voor de boeren en als hij een passende beoordeling wil voor zijn GLB, dan is het 5 over 12 om te horen wat de bezwaren van de verschillende diensten zijn. Ook die van mezelf.” Zo maakte minister Zuhal Demir (N-VA) duidelijk op de bijeenkomst van de commissie voor Leefmilieu van 29 november.
Meer artikelen bekijken