Startpagina Pluimvee

Vogelgriep - Nieuwe besmetting in Bitsingen

Bij een hobbyhouder in het Luikse Bitsingen (Bassenge) is er opnieuw een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV. Er wordt een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer ingesteld rond de haard. Die omvat vier gemeenten: Bitsingen, Oupeye en Wezet (Visé) in de provincie Luik en het Limburgse Riemst.

Leestijd : 1 min

In de tijdelijke bufferzone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Bovendien moet elke inwoner met pluimvee of vogels er binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester waarin aangeven wordt hoeveel dieren er van welke soort gehouden worden. De zone zal minstens drie weken van kracht zijn.

Het totaal aantal besmettingen in ons land komt nu op dertien te staan. "Maar tot nog toe zijn er geen professionele pluimveehouders getroffen", zegt minister van Landbouw Willy Borsus (MR). "Ik dring nog eens bij iedereen aan op waakzaamheid."

Ook het FAVV dringt aan op waakzaamheid bij alle pluimveehouders en vraagt hen om elk gezondheidsprobleem bij hun dieren aan te kaarten bij een dierenarts. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan daarnaast nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.

Het agentschap benadrukt dat er voor de consument geen gevaar is. "Alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden."

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken