Startpagina Actueel

BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas haalt in Nederland 1 zetel binnen

De rechts-liberale VVD van minister-president Mark Rutte heeft bij de Nederlandse parlementsverkiezingen verreweg de meeste stemmen gekregen en komt met 36 zetels in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het persbureau ANP. De nieuwe BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas zou 1 zetel binnenhalen.

Leestijd : 2 min

De link-liberalen van D66 maken een flinke sprong: de partij van Sigrid Kaag behaalt 24 zetels. Dat is vooralsnog 3 zetels minder dan de eerste exitpoll van Ipsos, die onderzoek deed voor de openbare omroep NOS. De rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks. Die laatste krijgt 7 zetels. Dat is nog een zetel minder dan eerder bij de exitpoll naar buiten kwam.

Extreemrechtse partij van Wilders verliest, maar wordt derde partij

De Socialistische Partij (SP) krijgt er daarentegen weer 1 zetel bij in de voorlopige prognose en komt uit op 9. Dat zijn er nog steeds 5 minder dan nu in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren stijgt in de prognose naar 6 zetels. Dat is 1 meer dan de partij nu in de Kamer heeft. De extreemrechtse PVV van Geert Wilders wordt de derde partij met 17 zetels, een verlies van 3 zetels in de Kamer.

Het christendemocratische CDA haalt 15 zetels, een verlies van 4. De sociaaldemocratische PvdA blijft op 9 zetels, net zoveel als de partij nu heeft. De ChristenUnie blijft ook op de huidige 5 zetels staan. De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is stabiel op 3. De linkse partij DENK verliest 1 zetel en komt uit op 2. En voor 50PLUS zit Liane den Haan nog steeds op 1 zetel, 3 zetels minder. Nieuwkomer JA21, een FvD-afsplitsing, gaat in de voorlopige prognose omhoog naar 4 zetels. Het pro-Europese Volt haalt er 3, de BoerBurgerBeweging 1. Die beweging wordt geleid door Caroline van der Plas.

Wie is Caroline van der Plas?

Caroline van der Plas werd in 1967 geboren in Deventer. Ze ging meteen van de middelbare school aan de slag bij het Deventer Dagblad en zou nog jaren in de regionale pers blijven werken. In 2004 werd Van der Plas redacteur van vleesmagazine en in 2011 rolde ze de landbouwpers binnen als redacteur van Nieuwe Oogst. Ze won diverse persprijzen.

Na een periode als communicatiemanager van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, startte Van der Plas haar eigen communicatiebureau. In april van dit jaar werd Van der Plas chefredacteur bij Agrio, een grote Nederlandse landbouwuitgeverij. Van der Plas zette in 2015 BoerBurgerTweet op om een inkijkje te geven in het boerenleven. Samen met boerenzoon Wim Groot Koerkamp werkt Van der Plas aan een politieke partij, de BoerBurgerBeweging. Die kwam voor de eerste keer op en zou volgens een voorlopige uitslag 1 zetel binnenhalen.

Lieven Vancoillie-Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken