Startpagina Actueel

EU-platform neemt maatregelen tegen voedselverlies en -verspilling

Op de 10de bijeenkomst van het EU-platform voor de voedselverliezen en -verspilling werd gesproken over de lopende werkzaamheden op het gebied van voedselverlies en afvalpreventie.

Leestijd : 1 min

Tijdens de vergadering nam EU-commissaris Kyriakides het woord. “Als de wereld blijft om te gaan met een ongekende gezondheidscrisis, richten we ons onze inspanningen om een groen en duurzaam herstel te leveren via de European Green Deal. Het aanpakken van voedselverlies en -verspilling is van cruciaal belang om een duurzaam voedselsysteem tot stand te brengen en de lidstaten en bedrijven moeten van dergelijke maatregelen een integraal onderdeel maken van hun herstelplannen. Op EU-niveau zal de Commissie doelstellingen voorstellen om voedselverspilling in de hele EU te verminderen, evenals de herziening van de EU-regels voor datummarkering, zodat de consument deze data beter begrijpt.”

EU-streefcijfers voor het terugdringen van voedselverspilling

Tijdens de vergadering heeft de Commissie een update gegeven over vlaggenschipacties om voedselverspilling te verminderen in het kader van de van boer tot bord-strategie , zoals het meten van voedselverspilling en de vaststelling van EU-streefcijfers voor het terugdringen van voedselverspilling, en activiteiten in verband met datummarkering .

De lidstaten en organisaties uit de particuliere sector legden uit hoe het werk van het platform en zijn aanbevelingen voor actie hun activiteiten ter plaatse hebben ondersteund. Internationale organisaties hebben het platform geactualiseerd over recente ontwikkelingen op mondiaal niveau, inclusief voorbereidend werk in de aanloop naar de Food Systems Summit 2021 van de Verenigde Naties.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken