Startpagina Actueel

Boerennatuur Vlaanderen doet inspanningen op het vlak van waterbeheer

Land- en tuinbouwers koesteren water op elk moment van het jaar. Niet alleen op Wereldwaterdag of in periodes met watertekort. Ook wanneer de regen een week geleden nog rijkelijk uit de hemel viel, is het besef aanwezig dat dit water ook komend teeltseizoen weer hard nodig zal zijn.

Leestijd : 1 min

Droogteperiodes worden steeds extremer en watertekorten stapelen zich op. Anderzijds dient nog steeds rekening te worden gehouden met piekbuien die wateroverlast veroorzaken. Naast de waterkwantiteit speelt ook de kwaliteit een belangrijke rol in de landbouwbedrijfsvoering.

Boerennatuur Vlaanderen zet samen met land– en tuinbouwers volop in op het langer vasthouden en laten infiltreren van regenwater, het vertragen van de afvoer van water, het cyclisch gebruik van waterbronnen en het mitigeren van knelpunten rond kwaliteitsdoelstellingen. “We stimuleren en ondersteunen landbouwers om gebiedsgericht samen te werken rond waterconservering in agrobeheergroepen.”

157 ha van klassieke drainage naar peilgestuurd systeem

Zo realiseerden we intussen zo’n 157 ha aan omvormingen van klassieke drainage naar een peilgestuurd systeem, 67 stuwen in perceelsgrachten en 62 ha akkerland waar lokale houtsnippers zijn ingewerkt ter verbetering van de bodemkwaliteit en waterinfiltratie. Samen werken we aan een klimaatrobuuste landbouw, mogelijk gemaakt via allerlei innovatieve programma’s zoals Water-Land-Schap, Proeftuinen Droogte, Blue Deal en PDPO.

LV-Boerennatuur

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken