Droogteperiodes worden steeds extremer en watertekorten stapelen zich op. Anderzijds dient nog steeds rekening te worden gehouden met piekbuien die wateroverlast veroorzaken. Naast de waterkwantiteit speelt ook de kwaliteit een belangrijke rol in de landbouwbedrijfsvoering.
Boerennatuur Vlaanderen zet samen met land– en tuinbouwers volop in op het langer vasthouden en laten infiltreren van regenwater, het vertragen van de afvoer van water, het cyclisch gebruik van waterbronnen en het mitigeren van knelpunten rond kwaliteitsdoelstellingen. “We stimuleren en ondersteunen landbouwers om gebiedsgericht samen te werken rond waterconservering in agrobeheergroepen.”
157 ha van klassieke drainage naar peilgestuurd systeem
Zo realiseerden we intussen zo’n 157 ha aan omvormingen van klassieke drainage naar een peilgestuurd systeem, 67 stuwen in perceelsgrachten en 62 ha akkerland waar lokale houtsnippers zijn ingewerkt ter verbetering van de bodemkwaliteit en waterinfiltratie. Samen werken we aan een klimaatrobuuste landbouw, mogelijk gemaakt via allerlei innovatieve programma’s zoals Water-Land-Schap, Proeftuinen Droogte, Blue Deal en PDPO.