Startpagina Edito

Edito: 600 miljoen l minder is geen 1 aprilgrap

Half maart kondigde de Raad van Bestuur van Milcobel een melkprijsverhoging met 2,10 euro per 100 l voor levering in maart aan. Mooi, maar was dit wel een hoerabericht? Heel wat melkleveraars verlaten immers de komende weken het front… Kan de coöperatie dan nog wel rendabel functioneren?

Leestijd : 2 min

Vorige week viel het doek over de Antwerpse Inza-fabriek in Schoten. De sluiting van deze verlieslatende fabriek werd al in september door de directie van zuivelcoöperatie Milcobel aangekondigd. In de fabriek werd 110 tot 140 miljoen l melk per jaar verwerkt, voornamelijk in de alom bekende Inza brik- en flessenverpakking. De verouderde locatie in Schoten vergde te grote financiële investeringen om deze up-to-date te maken. Deze sluiting past binnen het programma van de zuivelcoöperatie, dat moet leiden tot lagere kosten en hogere opbrengsten.

Goed 2 weken geleden kondigde Milcobel een verhoging van de standaard melkprijs naar 31 euro per 100 l aan. Deze prijsverhoging met 2,10 euro/100 l is volgens de directie een gunstig gevolg van de lopende transitieplannen – zoals in Schoten – die leiden tot een structurele verbetering. Milcobel hoopt de melkprijs van de Belgische concullega’s weldra te overtreffen.

De onrust in het zuivelbedrijf deed ondertussen echter heel wat melkleveraars vertrekken naar lucratievere afnemers. Volgens Milcobel zou de melkvolume van deze vertrekkers ‘slechts’ 200 miljoen l melk behelzen en daardoor uitbreidingsmogelijkheden bieden aan de blijvers. Uit een korte informatieronde blijkt dat het vertrekkende volume tot driemaal hoger zou oplopen! Royal A-Ware alleen al is op zoek naar zowat 390 miljoen l. De Vlaamse melkveehouders zijn gelukkig met de komst van deze nieuwe speler op de markt en gingen er de voorbije weken aankloppen om te mogen leveren. Er verhuist ook 190 miljoen l naar LDA, daarnaast zoeken ook kleinere zuivelaars zoals Mikka (60 à 90 miljoen l), Farmel, Olympia… bijkomende melk. Bovendien zijn staluitbreidingen in de melkveehouderij vandaag amper aan de orde.

Aangezien een opzeg van 3 maanden geldt, zal het gevolg van de leveranciers die op 1 april hun vertrek aankondigen, zich vanaf juli uiten. Wanneer er, zoals voorspeld, 600 miljoen l melk minder bij Milcobel wordt geleverd, komt het totale verwerkingsvolume onder de kritische drempel van een miljard l. De sites zijn namelijk gebouwd op een capaciteit van 1,6 miljard l. Bovendien vertrekt samen met de melk ook het kapitaal van de coöperanten… niet echt een hoeraverhaal dus!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken