Startpagina Agribex

Agribex 2021 duurt minder lang

Begin april werd het startschot gegeven om Agribex 2021 te organiseren. “Willen we in december dit jaar een landbouwbeurs op de Heizel in Brussel hebben, dan moeten we daar nu de organisatie voor opstarten”, stelt Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij organisator Fedagrim. Nu al is duidelijk dat de beurs met één dag inkort, op bijna algemene vraag van de exposanten.

Leestijd : 3 min

Het zijn moeilijke tijden, dat beseft ook Fedagrim. Aan de andere kant duurt het nog 8 maanden alvorens Agribex 2021 kan doorgaan. De organisatie hoopt dat tegen dan (bijna) alle Belgen gevaccineerd zijn. Daarom wil die met vol vertrouwen de beurs opstarten, maar met een slag om de arm.

Risico’s beperken

1 november wordt een belangrijk kantelmoment. Wordt voor deze datum beslist dat de stekker uit de beurs wordt getrokken, dan wordt het inschrijvingsgeld van de exposanten volledig terugbetaald. Na deze datum zal dat bij een annulatie nog de helft zijn. Omdat dan ook Fedagrim stevige kosten begint te maken. Hiermee willen ze grote risico’s voor beursdeelnemers beperken.

Kleine krimp

Op 30 maart waren er 11 nieuwe en 56 ‘gekende’ exposanten ingeschreven. Deze laatste groep heeft voor iets minder oppervlakte beursvloer ingeschreven, zo’n 5%. De organisatie was uitgegaan van minder verkochte beursoppervlakte, maar is zeer tevreden met deze beperkte daling.

Alle grote tractormerken hebben hun beursdeelname al bevestigd, zo ook John Deere en Same-Deutz-Fahr. Hiernaast hebben andere grote merken zoals Pöttinger, Maschio, Krone, Lemken en Joskin hun intentie verklaard om naar Agribex 2021 te komen. Daarmee is Fedagrim zeer tevreden op de dag van vandaag.

Er klinken al langer geluiden om het beursverloop van Agribex (cf. editie 2019, 6 dagen) in te korten. Ook naar deze signalen heeft Fedagrim geluisterd. De meerderheid van de exposanten was gewonnen om de beurs met één dag in te korten. Dus niet starten op dinsdag, maar op woensdag, de professionele dag.

Enkele exposanten vroegen om de beurs met 2 dagen in te korten en niet op zondag te laten doorgaan. De meerderheid was echter geen voorstander. “Ook is het weinig zinvol om op zondag de beurs niet te laten doorgaan, als het gros van de exposanten aangeeft die dag toch de beurs niet te kunnen opruimen”, aldus Alain Vander Cruys, eventcoördinator Fedagrim. “Dan is het veel rendabeler om op zondag wel de beurs te hebben.”

Benelux karakter

Alain Vander Cruys haalde even het feit aan dat de Duitse landbouwbeurs Agritechnica besloten heeft om zijn beurseditie van november 2021 met 4 maanden op te schuiven richting 2022. Voor Agribex is dit niet aan de orde. Hij ziet belangrijke verschillen. Zo gaat Agritechnica een maand vroeger door, met voorbereidingen die ook vroeger starten. Daarnaast heeft Agritechnica echt een internationaal karakter waar de wereld elkaar ontmoet op de beursvloer. Als je dit niet kan waarborgen aan exposant en bezoeker, heb je als organisator een probleem.

Agribex ziet zichzelf als belangrijk voor de Benelux en Noord-Frankrijk en kampt bijgevolg niet met het internationaal karakter.

Vaste waarden behouden

Vaste waarden uit eerdere edities van Agribex zoals de thema-eilanden, Ladies’ Day, Gouden en Zilveren Aren en Hoeven worden behouden in 2021.

Eén van de thema-eilanden, ‘Workshop live’ zet terug sterk in op de opleiding van toekomstige techniekers. Een ander eiland zal gaan over de robotica in de akker- en tuinbouw. Hierbij gaat het niet over maairobots uit de tuin, maar over pluk-, zaai-, schoffel-, spuitrobots en autonome trekkers. Een derde thema-eiland handelt over het continu datamanagement in de varkenshouderij. Een demostal met 20 varkens zal uitgewerkt worden.

Na het succes in 2019 wil de organisatie terug sterk inzetten op een Ladies’Day. Laureaten uit de vorige editie zullen ambassadeurs zijn om de actie van 2021 op gang te trekken. Doel is om het vrouwelijk ondernemerschap in de landbouw op donderdag 9 december in de aandacht te zetten.

Ook de ‘Brussels Livestock Show’ de opvolger van de algemene veeprijskampen zal er deze editie terug bij zijn.

Gezien het enthousiasme bij Fedagrim, kan momenteel enkel de overheid met zijn coronaregels ervoor zorgen dat er geen landbouwbeurs plaats heeft van 8 tot 12 december op de Heizel in Brussel.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

De grootste boerderij keert terug naar Brussel

Agribex Het beste op het gebied van dierengenetica uit het zuiden en het noorden van het land naar Brussel brengen, dat is het beproefde concept van de Brussels Livestock Show. Voor deze nieuwe editie behouden de organisatoren dezelfde ingrediënten – een ‘levende expo’ en de traditionele prijskampen – die in het verleden bijdroegen aan het succes ervan.
Meer artikelen bekijken