Startpagina Actueel

Minister Crevits en VLAM vervolgen ondersteuning innovatieve exportideeën

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits voorziet opnieuw in middelen voor VLAM om bedrijven met innovatieve ideeën te ondersteunen bij de export van hun producten. De middelen passen in de algemene relance na de Brexit. Een eerste soortgelijk initiatief leverde mooie resultaten op.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Het Verenigd Koninkijk is een belangrijke exportmarkt voor alle VLAM-sectoren. Er zijn duidelijk extra inspanningen nodig om deze markt open te houden en de belemmeringen die de Brexit opwerpt zoveel mogelijk te counteren. Maar ook buiten het Verenigd Koninkrijk liggen nog veel kansen voor Vlaamse bedrijven in de agrovoeding en sierteelt ter compensatie van de Brexit. Via innovatieve ideeën willen we onze lekkere en kwaliteitsvolle producten in het buitenland promoten.”

Met de nieuwe subsidie worden twee exportincubatoren opgezet:

- Voor projecten gericht op acties in het VK (de zogenaamde VK-incubator).

- Voor projecten in andere landen (de zogenaamde wereldwijde incubator). VLAM mikt op innovatieve ideeën die bijdragen aan de diversificatie van exportmarkten gezien de onzekerheden die de Brexit met zich meebrengt.

De subsidie bedraagt 10.000 tot 20.000 euro per project en de indiener dient minstens 50% eigen inbreng te doen. Er is in 2021 een totaalbedrag voorzien van 950.000 euro bedrijfssubsidies.

Bavegemse groeimelk naar China

De eerste versie van de exportincubator van VLAM vorig jaar kende succes en kreeg een positieve evaluatie. Het leidde tot heel concrete initiatieven. Het Bavegemse zuivelbedrijf Inex bijvoorbeeld levert inspanningen om met zijn groeimelk voet aan de grond te krijgen in China. Of de promotie van Conferenceperen, ook in China, en de organisatie van virtuele beurzen.

Een jury zal net als de vorig keer de projecten objectief op hun merites beoordelen en een rangschikking opmaken. Vanaf mei zullen de laureaten hun projecten met VLAM-ondersteuning kunnen uitvoeren.

Meer info op https://www.vlaanderen.be/vlam/exportincubator

Contact: incubator@vlam.be.

LV-VLAM

Lees ook in Actueel

Mogelijke onregelmatigheden in 11 stikstofadviezen

Veeteelt Een vooronderzoek van Audit Vlaanderen over afwijkende stikstofadviezen geeft aanleiding tot een grondigere systeemaudit van het agentschap. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Bij 11 bedrijven is er sprake van mogelijke onregelmatigheden.
Meer artikelen bekijken