Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Wat doen wij als boeren verkeerd?

De 17-jarige landbouwerszoon Quinte Jochems maakt zich terecht zorgen over zijn toekomst op het landbouwbedrijf van zijn ouders en nonkel. Hij kroop in zijn pen en rictte zich met een brief naar de ministers Demir en Jambon en alle parlementsleden.

Leestijd : 2 min

“Geachte mevrouw Demir, minister-president Jambon, beste leden van het parlement,

Ik zal beginnen met mij even kort voor te stellen: ik ben Quinte Jochems, 17 jaar en boerenzoon. Mijn ouders runnen samen met mijn nonkel een melkveebedrijf met ongeveer 250 melkkoeien. Dit bedrijf gaat al enkele generaties mee en wordt telkens verder uitgebouwd en gemoderniseerd.

Ook mijn ouders en mijn nonkel hebben plannen om het bedrijf te moderniseren. Dit is immers noodzakelijk om te voldoen aan de normen van de huidige wetgeving. Ook zal in de nieuwe stal alle aandacht worden gespendeerd aan het comfort van de koe. Maar als jullie de vergunning niet toekennen zullen onze koeien nog even moeten wachten op hun paradijs of het gewoonweg mogen vergeten.

Wat doen wij als boeren verkeerd? Want zoals jullie weten, of net niet weten, mevrouw Demir en andere parlementsleden is, een echte boer pas tevreden als zijn dieren ook tevreden zijn! Hiervoor zal hij alles doen en 24/7 klaar staan voor zijn dieren. Waarom wilt u deze mooie stiel veranderen?

Ook ik ben geïnteresseerd in de landbouw en in alle zorg en liefde die erbij komt kijken. Al van kleins af aan spring ik mee op de tractor en kijk ik toe met hoeveel passie mijn ouders hun dieren en ook hun land verzorgen. Mijn droom is dan ook om mijn ouders op te volgen. Een droom die als maar minder realistisch blijkt te zijn. Want als jullie geen vergunning geven voor het moderniseren van het bedrijf zal er niet genoeg rendement uit het bedrijf gehaald worden. Hierdoor zal ik niet meer in het bedrijf kunnen stappen en kan ik mijn droom niet waarmaken.

Gaan jullie mij en alle andere boerenzonen en boerendochters die dezelfde plannen en dromen hebben als mij deze echt wegnemen? Gaan jullie onze toekomst zomaar afpakken? Wij die zo goed voor de dieren en voor ons land willen zorgen. De volgende generatie die voor de melk in u koffie, kaas, yoghurt en zowat al u eten zorgt maar ook mee instaat voor het mooie uitzicht dat u hebt als u op de boerenbuiten gaat wandelen. Gaat u ons deze mooie droom echt afpakken mevrouw de minister en parlementsleden?”

Quinte Jochems

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken