Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

De hoofdverdachten bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.
De hoofdverdachten bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen. - Foto: LBL

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen al eind 2016 tips over het gebruik van insecticide fipronil . Ingegrepen werd er niet tot in juni 2017 in eieren op een Belgisch pluimveebedrijf fipronil bleek te zitten. Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven in heel Europa moesten op slot. De affaire is een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de twee zittingsdagen in maart.

Schade voor de sector geschat op 75 miljoen euro

De schade voor de sector is eerder geschat op 75 miljoen euro. Fipronil mag niet in de voedselketen gebruikt worden. "Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee mannen niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan.

Belga

Meest recent

Meest recent