Startpagina Actueel

Aantal veehouders daalt, Vlaamse melk blijft van topniveau

Ondanks de coronacrisis blijft de Vlaamse melk van topkwaliteit. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC). Het aantal melkveehouders is weer gedaald.

Leestijd : 1 min

Het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen blijft dalen, maar ze zijn wel heel productief. De 3.994 melkveehouders die er in 2020 waren (in 2019 waren er nog 4.107), produceerden samen 4,29 % meer melk dan het jaar ervoor. Bovendien leveren ze keer op keer Vlaamse melk van topkwaliteit.

Dat bewijzen de resultaten van het onderzoek dat het MCC voert, om de kwaliteit en de samenstelling van de melk die aan kopers wordt geleverd, te bepalen. De hoge bacteriologische kwaliteit van de melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 8.900 per ml en een gemiddeld coligetal van 13,1 per ml.

Verbeterde uiergezondheid

Een alsmaar verbeterende uiergezondheid resulteert voor het 2de jaar op rij in een gemiddeld celgetal dat lager is dan 200.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk werpt eveneens zijn vruchten af: in slechts 0,025 % van de melkleveringen worden residuen aangetoond. Dit speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijven meer dan 98 % van melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken