Startpagina Actueel

Aantal veehouders daalt, Vlaamse melk blijft van topniveau

Ondanks de coronacrisis blijft de Vlaamse melk van topkwaliteit. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC). Het aantal melkveehouders is weer gedaald.

Leestijd : 1 min

Het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen blijft dalen, maar ze zijn wel heel productief. De 3.994 melkveehouders die er in 2020 waren (in 2019 waren er nog 4.107), produceerden samen 4,29 % meer melk dan het jaar ervoor. Bovendien leveren ze keer op keer Vlaamse melk van topkwaliteit.

Dat bewijzen de resultaten van het onderzoek dat het MCC voert, om de kwaliteit en de samenstelling van de melk die aan kopers wordt geleverd, te bepalen. De hoge bacteriologische kwaliteit van de melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 8.900 per ml en een gemiddeld coligetal van 13,1 per ml.

Verbeterde uiergezondheid

Een alsmaar verbeterende uiergezondheid resulteert voor het 2de jaar op rij in een gemiddeld celgetal dat lager is dan 200.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk werpt eveneens zijn vruchten af: in slechts 0,025 % van de melkleveringen worden residuen aangetoond. Dit speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijven meer dan 98 % van melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Tips voor het nieuwe bemestingsseizoen dat start op 16 februari

Akkerbouw Voor de waterkwaliteit is het belangrijk dat de landbouwers op een oordeelkundige manier bemesten volgens de 4 j’s, zodat meststoffen maximaal naar de plantgroei gaan en zo min mogelijk uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. Dat kan door de juiste mestsoort en juiste dosis te gebruiken, op het juiste tijdstip te bemesten en met de juiste bemestingstechniek. De Vlaamse Landmaatschappij(VLM) geeft meer uitleg.
Meer artikelen bekijken