Aardappelen voor PotatoEurope deels met robot geplant

Een deel van de aardappelen voor PotatoEurope werden gepoot met de autonome Robotti.
Een deel van de aardappelen voor PotatoEurope werden gepoot met de autonome Robotti. - Foto: Klaas Eissens

De Robotti trok een getrokken Dewulf/miedema planter. De rest van de klus werd geklaard door de pootmachines van AVR, Dewulf en Grimme, met behulp van Case IH tractoren.

Met het poten van de aardappelen voor de rooidemonstraties is opnieuw een belangrijke stap gezet in de voorbereidingen voor de vakbeurs PotatoEurope, die op 1 en 2 september plaatsvindt op de locatie van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten in Lelystad.

Voor het eerst zijn er aardappelen gepoot met behulp van de Agrointelli Robotti, een autonome werktuigdrager die zelfstandig verschillende landbouwtaken kan uitvoeren. De robot was verantwoordelijk voor het voorttrekken van de Miedema CP 42 aardappelpoter, een multi-inzetbare vierrijige bekerpootmachine. Deze primeur past in het bredere kader van het Robotiseringsproject, een samenwerkingsverband tussen WUR, Agrointelli en Dewulf, waarvoor een deel van het demonstratieperceel van PotatoEurope is gereserveerd.

Nadat de Robotti het eerste pootwerk op de aardappeldemovelden had verzet, werden de pootwerkzaamheden overgenomen door de vierrijïge pootmachines Ceres 440 van AVR, Miedema Structural 4000 van Dewulf en de GB430 van Grimme.

Tijdens PotatoEurope zal de Robotti de aardappelen ook weer mee helpen rooien.

Meest recent

Meest recent