Startpagina Varkens

PRRS-Monitor Vleesvarkens brengt inzicht

PRRSV is aanwezig op het grootste deel van de Vlaamse varkensbedrijven. En toch is men zich niet altijd bewust van de nadelige gevolgen ervan. Het virus veroorzaakt niet alleen PRRS zelf, het maakt de dieren ook gevoeliger voor andere infecties. Dit ondervond ook deze varkenshouder aan den lijve bij zijn vleesvarkens, hoewel hij zijn biggen al monitorde voor PRRSV.

Leestijd : 3 min

Enkele jaren geleden kampte de varkenshouder met problemen bij zijn vleesvarkens. “We waren ervan overtuigd dat het vooral om Glässer ging. We stelden er telkens een behandeling voor in, maar de problemen keerden steeds terug. Mijn dierenarts wou verder zoeken omdat hij een andere oorzaak vermoedde.”

PRRSV als hoofdoorzaak

De dierenarts dacht aan PRRSV. “Hij zag namelijk dat dit ook op andere bedrijven voor problemen zorgde met andere secundaire infecties. Zolang je PRRSV niet aanpakt, raken ook die andere problemen niet opgelost, volgens hem.” Nochtans voerde de varkenshouder al geruime tijd de PRRS-Monitor Biggen uit en wist hij dus dat er nog weinig PRRSV circuleerde in de biggenafdeling. “Het verbaasde ons dan ook dat PRRSV bij de vleesvarkens wél een probleem zou kunnen zijn. Toch kon onze dierenarts ons overtuigen. We beseften wel dat de voorzorgsmaatregelen tegen insleep en verspreiding van infecties die we namen bij onze vleesvarkens minder strikt waren dan deze bij de biggen.“

De resultaten van de eerste PRRS-Monitor Vleesvarkens waren uiterst verrassend. “Er bleek best wel wat PRRSV te circuleren, wat ons deed inzien dat we nog werk hadden bij de vleesvarkens. Samen met onze dierenarts brachten we de risico’s in beeld, zodat we de problemen één voor één konden aanpakken. Waar we bijvoorbeeld onmiddellijk mee gestart zijn, is met het optimaliseren van het reinigings- en ontsmettingsprotocol van de vleesvarkensafdelingen. De resultaten van afdrukplaatjes maakten ons namelijk duidelijk dat dit proces voor verbetering vatbaar was.” Nu gebruikt de varkenshouder hiervoor dezelfde procedure als bij de biggenafdeling. En er zijn nog meer plannen.

Vleesvarkens blijven monitoren

“Op korte termijn willen we de leeftijden bij de vleesvarkens strikter scheiden. Op die manier willen we vermijden dat we zelf het virus tussen de verschillende leeftijden verspreiden. Op langere termijn denken we erover na om te investeren in een aparte laadkaai. Nu worden de varkens nog rechtstreeks vanuit de centrale gang geladen. Terugloop van de dieren na contact met de vrachtwagen is niet helemaal uitgesloten, en dat houdt toch altijd een risico in.”

Ondertussen blijft de varkenshouder de vleesvarkens monitoren voor PRRSV. “Omdat we nog maar pas begonnen zijn met ons plan van aanpak en de monitoring, zien we nu nog niet veel verbetering, maar uit onze ervaring bij de biggen weten we dat we geduld moeten hebben. We zijn er dan ook van overtuigd dat we, net als bij de biggen, ook bij onze vleesvarkens een stabiele situatie zullen creëren waarbij de dieren zo veel mogelijk van andere infecties verlost zijn. De PRRS-Monitor Vleesvarkens is ideaal om onze evolutie goed op te volgen. En onze biggen blijven we uiteraard ook monitoren. Zo zijn we er snel bij, moest het toch mislopen. We vinden het dan ook fijn dat we niet hoeven te kiezen en dat we beide monitors kunnen combineren.”

Caroline Bonckaert, DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken