Gele roest en bladseptoria, sterk aanwezig in wintertarwe

Gele roest en bladseptoria nam deze week toe in meerdere wintertarwepercelen.
Gele roest en bladseptoria nam deze week toe in meerdere wintertarwepercelen. - Foto: TD

De meerderheid van de wintertarwe bevindt zich op dit moment in het stadium ‘3deknoop’ (38% van de percelen) of ‘puntje laatste blad zichtbaar’ (35% van de percelen). 28% van de tarwe bevindt zich nog in het stadium ‘2deknoop’.

Gele roest breidde de afgelopen week verder uit en werd waargenomen bij 11 van de 25 waarnemingspercelen. Bij 7 percelen werd de behandelingsdrempel bereikt, voornamelijk bij de gevoelige rassen. Aangezien ook de komende week de weersomstandigheden gunstig blijven voor gele roest, worden gevoelige rassen waar nog geen behandeling werd uitgevoerd best goed opgevold.

Bladseptoria is op bijna alle waarnemingspercelen aanwezig. Bij 2 percelen werd deze week de behandelingsdrempel bereikt. Aangezien de meerderheid van de tarwe het stadium ‘derde knoop’ of ‘puntje laatste blad zichtbaar’ heeft bereikt moet dit goed worden opgevolgd. Wanneer in deze ontwikkelingsstadia het voorlaatste en voornamelijk het laatste blad bladvlekken vertoont kan een behandeling noodzakelijk zijn.

Meeldauw werd waargenomen bij 3 percelen. Hier blijft de aantasting voorlopig beperkt.

Bruine roest werd afgelopen week nergens waargenomen.

LCG

Meest recent

Meest recent