Startpagina Actueel

Startschot Week van de Korte Keten kreeg bittere wanklank

Het startschot van de Week van de Korte Keten kreeg een bittere nasmaak, zo stelt Steunpunt Korte Keten, onderdeel van Ferm vzw.

Leestijd : 2 min

Aanleiding hiervoor is dat Minister Demir o.a. via het VRT-journaal te kennen gaf dat, volgens haar, de korte keten hét duurzame landbouwmodel van de toekomst is. Dat kwam hard aan bij veel landbouwgezinnen.

Grote diversiteit is rijkdom

Het Steunpunt Korte Keten waardeert de aandacht van de minister van Omgeving voor de Week van de Korte Keten en voor dit verdienmodel bij een, nog altijd beperkt, aantal landbouwbedrijven.

Maar het Steunpunt nodigt de minister tegelijk uit om de grote diversiteit van het Vlaamse landbouwlandschap niet uit het oog te verliezen.

Eén model als zaligmakend naar voor schuiven doet onrecht aan veel Vlaamse landbouwersgezinnen. Er zijn immers zoveel manieren waarop landbouwers het bedrijf kunnen runnen. Elk bedrijf maakt die keuze op basis van de eigen mogelijkheden, vaardigheden en de context. Dé landbouwer of dé korte keten boer bestaat niet. Die vrijheid van ondernemen, uiteraard binnen de wettelijke kaders, is de rijkdom van onze regio.

Past niet iedereen

Korte keten is echt niet voor elk landbouwbedrijf weggelegd. Het is een keuze die weloverwogen, met de harde cijfers in de hand, moet worden gemaakt en aan vele randvoorwaarden moet voldoen.

De korte keten is één waardevol aanvullend bedrijfsmodel uit vele. Door de coronapandemie kreeg het een flinke boost. Een grote verdienste van de korte keten is dat hij de band tussen boer en burger weer herstelt. Door die meer persoonlijke relatie leert de consument het voedsel van eigen bodem beter te waarderen.

Voedselstrategie niet op één nichemodel baseren

Een analyse van de cijfers leert dat het niet realistisch is om de voedselstrategie van het land op één ‘nichemodel’ te baseren. Vlaanderen heeft diverse vormen van robuuste landbouwbedrijven nodig om de burgers van een kwalitatieve voedselvoorraad te verzekeren.

Land- en tuinbouwers delen de zorg van de minister voor de kwaliteit van de leefomgeving zoals bodem, water, lucht, biodiversiteit. “Daarom moeten we elke boer en elke boerin koesteren en waarderen zodat ze het blijven volhouden. Want de stiel is mooi maar ook hard en onzeker”, aldus nog het Steunpunt Korte Keten.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken