Startpagina Veeteelt

Tweede grassnede groeit pijlsnel

Landbouwers die beslisten om tijdens de laatste week van april te maaien, hadden het achteraf gezien bij het rechte eind. Zo leren we uit de graslandupdate die het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) recent verspreidde.

Leestijd : 1 min

Veehouders die al een eerste snede hebben ingekuild worden nu geconfronteerd met een tweede snede die mooi vertrokken is. Zij zullen aan dit record groeitempo van meer dan 200 kg drogestof/dag snel weer uitkijken naar maaiweer.

De buien de afgelopen weken waren zeer wisselvallig en vaak lokaal. Sommige landbouwers die geprobeerd hebben tussen de buien door in te kuilen hebben wel heel veel pech gehad. Blijkbaar scheurden door nattigheid en gasvorming sommige kuilen zelfs gewoon open. In dat geval kon je maar beter niet gemaaid hebben, maar ook op het veld verliest het gras momenteel zeer veel aan voederwaarde en bovendien de kracht voor een vlotte hergroei.

Er zit dus niets anders op dan de weerberichten - zeker lokaal - nauwkeurig te blijven opvolgen. De bodemtoestand is afhankelijk van de zwaarte van de lokale buien nog ok.

LCV

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken