Startpagina Pluimvee

Vogelgriep: opheffing van de zones in Oostkamp, Menen en Fleurus

De toezichtsgebieden van 10 km in Oostkamp en Menen worden respectievelijk op 15 en 16 juli opgeheven. De tijdelijke bufferzone in Fleurus (Wangenies) zal op dinsdag 18 juli opgeheven worden.

Leestijd : 2 min

Willy Borsus, Minister van Landbouw: “Aangezien we sinds 5 juli geen nieuwe gevallen hebben vastgesteld in België worden de toezichts- en bufferzones geleidelijk aan opgeheven. De risicoanalyse laat een aantal versoepelingen toe, specifiek voor sportduiven in de zone in Brunehaut en Rumes vanaf 14 juli en in de zone van Bassenge vanaf 17 juli. De evolutie van de situatie geruststellend, maar we moeten aandachtig blijven aangezien het gevaar nog niet helemaal achter ons ligt.”

De maatregelen die van toepassing zijn in de tijdelijke bufferzone in Fleurus (Wangenies) en in de toezichtsgebieden in Oostkamp en Menen worden opgeheven. Deze opheffingen gelden uiteraard enkel indien er in tussentijd geen nieuw geval gemeld wordt. Het FAVV raadt aan zijn website in de gaten te houden.

Na deze opheffingen zal er nog één bufferzone in Bassenge en één toezichtsgebied in Brunehaut en Rumes zijn. In deze beide zones zijn weldra enkele versoepelingen mogelijk: voor de toezichtszone in Brunehaut en Rumes vanaf vandaag, 14 juli; voor de bufferzone in Bassenge vanaf maandag 17 juli.

In deze zones is het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee vanaf die data opnieuw toegelaten voor vogels afkomstig van buiten de gebieden, voor vogels van in de gebieden, voor zover de houder niet tegelijk pluimvee houdt, en voor vogels van handelszaken en dierenwinkels. Markten en andere verzamelingen van vogels blijven echter verboden in beide zones. Het inkorven van sportduiven voor wedstrijdvluchten is vanaf dan wel toegelaten op voorwaarde dat de duiven afkomstig zijn van liefhebbers die geen pluimvee hebben én dit inkorven gebeurt in een aangeduid inkorflokaal in het gebied.

Een volledig overzicht van de maatregelen die nog gelden is terug te vinden op de website van het FAVV:

- Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/

- Informatie voor hobbyhouders: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/hobbyhouders.asp

Het FAVV-callcenter voor vogelgriep is bereikbaar op 0800/99777.

Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

BMS

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken