Startpagina Actueel

Boerenforum voert actie aan Hof van Beroep in zaak-Fernand Huts en vermeende staatssteun voor 450 ha landbouwgrond

Volgende week dinsdag 15 juni ontvangt het Hof van Beroep het antwoord van de EU-commissie op haar vraag in de zaak-Fernand Huts. Boerenforum gaat actie voeren en lanceert bij deze gelegenheid een petitie rond ‘toegang tot grond’.

Leestijd : 2 min

De Zaak Huts gaat over de verkoop van 450 ha landbouwgrond door de stad Gent in 1 lot aan de BV Bijloke, een investeringsmaatschappij van Fernand Huts. Hierdoor hadden kleine boeren geen kans om te bieden. Ondertussen worden pachters op deze gronden opzij gezet (nu al van 160 ha) en is Huts bezig om gronden te ruilen, zonder twijfel met het oog om landbouwgrond om te zetten in, of in compensatie te geven voor, industriegrond in de haven van Gent-Terneuzen

Amper 39.000 euro per ha betaald aan de Gentse stadskas

Tot het moment dat het Hof van Beroep hem een verbod op legde om de voormalige OCMW-gronden, die 800 jaar behoorden tot het stedelijke hospitaal de Bijloke, was Huts volop bezig met gronden en hoeves te kopen en te verkopen. Wie kan zich voorstellen dat deze doorverkoop gepaard gaat met verlies als men weet dat hij amper 39.000 euro per hectare betaalde aan de Gentse stadskas.

Het is de eerste zaak in ons land waar privatisering van onze publieke landbouwgronden getoetst wordt aan de Europese concurrentiewetgeving. Het is de rechter zelf die op vraag van de landbouwer advies gevraagd heeft aan de EU-commissie of hier in deze verkoop van een openbaar bestuur aan een investeringsmaatschappij geen sprake is van staatssteun. Eens dit advies binnen, zullen de komende maanden de pleidooien verder gaan.

Steun voor het boerenkoppel

Boerenforum roept op om tegen 10 uur naar het gerechtsgebouw (Hof van Beroep, Koophandelsplein) in Gent te komen. Om het boerenkoppel Pieter en Annelies te steunen. Boerenforum lanceert bij deze gelegenheid een petitie rond ‘toegang tot grond’.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken